22 / 12 / 2024

Kıdem tazminatı şartları değişiyor mu? Kıdem tazminatınızı nasıl alabilirsiniz?

Kıdem tazminatı şartları değişiyor mu? Kıdem tazminatınızı nasıl alabilirsiniz?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Melis Elmen, kıdem tazminatını alarak işten çıkmak isteyenlere yönelik bir takım önemli bilgiler verdi. Buna göre Kıdem tazminatı şartları neler? Kimler kıdem tazminatını alabiliyor? İşte merak edilem tüm sorulara yanıtlar haberde...



Çalışan vatandaşların bir çoğu kıdem tazminatını almak için uğraşıyor. Bu kapsamda 1999 öncesi, sonrası ve 2008 yılında işe giren vatandaşların kıdem tazminatı alması için bir takım şartlar değişti.

Sosyal güvenlik uzmanı kıdem tazminatı alarak işten çıkmak isteyenlere çok değerli açıklamalarda bulundu. Kıdem tazminatı şartları nedir ve kimler kıdem tazminatını alabilir sorularına cevap bulmak için, bu soruları yanıtlayan Melis Elmen, kıdem tazminatı şartları hakkında bilgiler verdi.

medyatava.com'dan Can Doker'in haberine göre; iş kanununun işçinin işverenden kıdem tazminatı alabilmesi için belli şartlar olduğunu belirten Elmen, 1999 öncesi, sonrası ve 2008 yılında işe girenler için şartların çok farklı olduğunu kaydetti. Sosyal Güvenlik Uzmanı Melis Elmen, işe giriş tarihine göre, kıdem tazminatı almanın şartlarını bir bir açıkladı.

8 EYLÜL 1999 ÖNCESİ İŞE GİRENLER

8 Eylül 1999 tarihi ve öncesi işe girenler (EYT’liler) için tek bir şart var; 15 hizmet yılını ve 3 bin 600 pirim gününü doldurmaları. Bu şartlar eğer size uyuyorsa Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’ndan ‘kıdeme hak kazanmıştır’ yazısı alarak ve son çalıştığınız şirketten çalıştığınız süre kadar kıdem tazminatınızı alarak ayrılamnız mümkün.

9 EYLÜL 1999 VE SONRASI İŞE GİRENLER

Öte yandan 9 Eylül 1999 ile 1 Nisan 2008 arasında işe grenlerin kıdem tazminat şartları da farklılık gösteriyor. Bu kapsamda iki şart bulunmakta birinci şart; 25 hizmet yılı ve 4 bin 500 pirim günü. İkinci şart ise 25 hizmet yılını doldurmadıysanız 7 bin pirim gününü tamamlamanız gerekir. ‘Bu şelilde Kıdeme hak kazandı’ yazısı alıp kıdeminizi alarak işyerinden ayrılabilirsiniz.

Kıdem tazminatı şartları değişiyor mu? Kıdem tazminatınızı nasıl alabilirsiniz?

1 MAYIS 2008 SONRASI İŞE GİRENLER

Yine 31 Aralık 2008’e kadar olan kıdem tazminatına hak kazanmak için ise 4 bin 600 pirim gününe ihtiyaç var. Her yıl geçtikçe pirim günü 100 gün yükseliyor. Yani hizmetsenesi kalkıyor sadece pirim günü esas alınıyor. Buan göre 2008 yılı için 4 bin 600 ile başlıyoruz, 2007 için 4 bin 700 şeklinde devam ediyor.

DİLEKÇE İSTİFA DEĞİL AYRILIŞ DETAYI ÖNEMLİ

Kıdem tazminatlarını iş yerinden talep ederken işyerine istifa değil ayrılış dilekçesi sunulur. Sonrasında da kıdeminizi alarak ayrılabilirsiniz.

3

EYT'deki kıdem tazminatı çıkmazı! İşverenden yeni talep var

Milyonlarca çalışan bu sorunun yanıtını merak ediyor! İstifa edenler kıdem tazminatı alabilir mi? İşte cevabı...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön