28 / 04 / 2024

Gelir vergisi yasası değişiyor mu?

Gelir vergisi yasası değişiyor mu?

31 Aralık 1960 tarihinde kabul edilen 193 sayılı Gelir vergisi kanunu gereğince; Gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tâbi tutuluyor. Peki, Gelir vergisi yasası değişiyor mu?



Gelir vergisi yasası değişiyor mu?

31 Aralık 1960 tarihinde kabul edilen 193 sayılı Gelir vergisi kanunu gereğince; Gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tâbi tutuluyor. Yasa kapsamında gayrimenkuller için değer artış kazancı vergisi de ödeniyor.


Değer artış kazancı gelir vergisi, gayrimenkul alım satımı sürecinde ödenmesi gereken vergi olarak karşımıza çıkıyor. Değer artış kazancı vergisi mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde ödeniyor.


Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor.


Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarı oluyor. Peki, Gelir vergisi yasası değişiyor mu?


Gelir Vergisi Kanunu'nun bazı hükümlerinin değiştirilmesi için çalışmalar yapılıyor.


Ancak, 2013 Haziran'da Meclise sunulan gelir vergisi tasarısının ertelendiğine ilişkin açıklamalar yapıldı. TBMM'nin açıldığı dönemde yıl başına kadar çıkarılması planlanan Gelir Vergisi Yasa Tasansı ile ilgili TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Alt Komisyon kurulmuştu. 


Ak Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz'ün başkanlığını yaptığı Alt Komisyon sadece bir kez toplanabildi. Hürriyet'in haberine göre; 2015 bütçe görüşmeleri araya girince Alt Komisyon çalışmalarını 2015 Ocak ayından sonraya erteledi. 



Gayrimenkul değer artış kazancı gelir vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön