Ekonomi

Kıdem tazminatınızı ''üç şartla'' alabilirsiniz!

Emeklilik için gerekli gün sayısını doldurup çalışmaya devam edenler işlerini bırakıp istedikleri zaman kıdem tazminatı alabilirler.

Yaş dışında, emeklilik için gerekli prim günleri ile sigortalılık süresini dolduranların kıdem tazminatı alabilmeleri için üç farklı koşul bulunuyor.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre;  8 Eylül 1999 tarihinden önce ilk kez sigortalı olan ve 15 yıl 3600 gün sigortasını tamamlayan, diğer bir deyişle yaş dışındaki emeklilik şartlarını yerine getiren işçiler, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) 'kıdem tazminatı alabilir' yazısını alıp işverene vererek istifa ederlerse, kıdem tazminatı almaya hak kazanıyor.

8 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olanların önünde ise iki seçenek var. Birincisi, 25 yıl sigorta ve 4.500 gün prim. Bu şartı yerine getiren kadın 58 yaşında, erkek ise 60 yaşında emekli oluyor. İkinci seçenek ise 7.000 günlük prim ödeme süresidir. 7.000 günü tamamlayan kadınlar 58 yaşını, bir erkek 60 yaşını doldurmak şartıyla emekli olabiliyor.

Sonuç olarak burada sigortalılık süresine bakılmıyor. 19 yıl 5 ay 10 gün prim ödeyenler SGK’dan yazı alıp çalıştığı yerden istifa ederek kıdem tazminatını yasal olarak alabiliyor.


YAZILI TALEPLE İŞİ GARANTİYE ALIN

7000 gün ile kıdem konusu çok bilinmediği için bazen başvuru yapılan kurumlarda "25 yıl sigorta şartı aranmaktadır" koşulu öne sürüldüğü belirtiliyor. Riske girmemek için yazılı talepte bulunmanız ve yazılı cevap almanızda fayda var.

Özetle kıdem hakkı, hangisi önce tamamlanırsa, 25 yıl 4500 gün veya 7000 günlük prim koşullarına göre doğmaktadır. Bu haklar, işten çıkarılma yasağı olduğunda da kullanılabilir.

Çalışanlara güzel haber! İstifa edenler de bu parayı alabilecek!

İşçi ve işverenleri ilgilendiren emsal karar!

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! 8 maaş tazminat kazanabilirsiniz!