01 / 05 / 2024

Çalışanlara güzel haber! İstifa edenler de bu parayı alabilecek!

Çalışanlara güzel haber! İstifa edenler de bu parayı alabilecek!

Kıdem tazminatı işverene bağlı olarak en az bir yıl süre ile çalışılması durumunda 1475 sayılı İş Kanunu'na göre verilen bir haktır. Ancak bu haktan faydalanmak için en az 1 yıl çalışmanın dışında ayrıca belirli şartların da taşınması durumunda işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadır.



Kıdem tazminatı bir işverene bağlı olarak en az bir yıl süre ile çalışılması durumunda 1475 sayılı İş Kanunu'na göre verilen bir haktır. Ancak bu haktan faydalanmak için mevcut kanuna göre en az 1 yıl çalışmanın dışında ayrıca belirli şartların da taşınması gerekmekte olup ilgili kanuna göre aşağıdaki hallerden biri durumunda işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadır. Fakat bazı durumlarda çalışan kendi isteğiyle işi bırakmış olsa bile kıdem tazminatı alma hakkı bulunuyor. Evlilik, askerlik ve emeklilik için istifa edenler de tazminat hakkı kazanıyor.

Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre; kıdem tazminatı olağanda emeklilikte, patron işten attığında veya haklı sebeple çalışanın iş akdini feshetmesi gidişatında ödenir. İş akdini evvel feshedip ertesi gün SGK'dan yazıyı getirseler de senelerin birikimi olan kıdem tazminatı haklarını yitirirler. Çalışanların kıdem tazminatı yazısı alabilmek için işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğü veya merkezine başvurmaları gerekir. Ancak, yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getirenler de kıdem tazminatı alma hakları vardır.

Çalışanlara güzel haber! İstifa edenler de bu parayı alabilecek!

2021 KIDEM TAZMİNATI AÇIKLANDI

İş göremezlik ödeneğine asgari ücrete yapılan yüzde 21.56 oranında zam geldi.

*Kıdem tazminatı tavan fiyatı 8651,62 TL oldu.

*Doğum ve askerlik borçlanması günlük en düşük 31.39 liradan 38.15 liraya, en yüksek ise 235.44 liradan 286.20 liraya yükseldi.

*Genel sağlık sigortası primi 88.29 liradan 107.32 liraya çıktı.

*Yaşlılık aylığı 711.5 liradan 864.89 liraya, engellilere ödenen aylık 851.95 liradan 1035.63 liraya yükseldi.

Çalışanlara güzel haber! İstifa edenler de bu parayı alabilecek!

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

İş Kanunu'nda belirtildiği üzere, en az 1 yıl süre ile aynı iş yerinde çalışmış olan çalışanın, aşağıda saydığımız hallerin herhangi birine dayanarak işten çıkması halinde, işveren tarafından çalışana ödenecek tazminata "Kıdem Tazminatı" denilmektedir.

Çalışanlara güzel haber! İstifa edenler de bu parayı alabilecek!

EN AZ 1 YIL ÇALIŞMAK GEREKİYOR

Kıdem tazminatı almak için bazı şartlar bulunuyor:

*Son iş yerinde kesintisiz en az 1 yıl çalışmış olmak gerekiyor.
*İstisnalar hariç işyerinden kendi istek ve kusurunuz dışında ayrılmak gerekiyor.

İstifa edip işi bırakana kıdem tazminatı!

2021 kıdem tazminatı tavanı belli oldu!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön