22 / 12 / 2024

Kılıç Holding, Miami'ye balık çiftliği kuracak!

Kılıç Holding, Miami'ye balık çiftliği kuracak!

Kılıç Holding'in Mersin'de başladığı balık çiftliği yatırımı Danıştay tarafından durdurulunca, 50 milyon dolarlık proje ABD'nin plajları ile ünlü kenti Miami'ye kaydı



Kültür balıkçılığında Avrupa'nın en büyük firmaları arasında gösterilen Kılıç Balık, yatırımlarını Türkiye dışına taşıyor. Mersin'de lüfer ve levrek yetiştirmek için 50 milyon dolarlık projesini hukuki sorunlar nedeniyle askıya alan holding, rotayı Yunanistan, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) çevirdi. ABD'de öne çıkan merkez ise dünyaca ünlü plajlara sahip Miami oldu. Yatırımın son şeklini vermek için Miami'de bulunan Kılıç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç, burada kendilerine her türlü kolaylığın sağlandığını, yatırımlarının da çevreye herhangi bir zarar vermediğini ifade etti. 'Ülkemizin 3 tarafı denizlerle çevrili olmasına karşın, yatırım yapacak yer bulamıyoruz' diyerek sıkıntısını dile getiren Kılıç, 'Sadece ABD değil Rusya, Fas ve Tunus da yatırım rotamız arasında yer alıyor' sözlerini kullandı.

DÖRT YILDIR BEKLİYOR

Kültür balıkçılığının yüzde 99'u Muğla ve İzmir'de gerçekleşiyor. Bu bölgelerin dolduğunu, yeni alanlar oluşturması gerektiğini ifade eden Kılıç, lisans sorunu aşılamadığı için kültür balıkçılığında 500 milyon dolar tutarında yatırımın beklediğini belirtti. Kılıç, Mersin'de 4 yıldır hayata geçiremedikleri tesisin buna en iyi örnek olduğunu da sözlerine ekledi.

NBK İLE ORTAK

Geçen yıl sonunda Kılıç Deniz Ürünleri'nin yüzde 20 hissesine NBK Capital'in ortak olduğunu da hatırlatan Kılıç, 'Bu ortaklık iki tarafta da olağanüstü bir sinerji yarattı. Bu verimli işbirliği doğrultusunda yeni ufuklara yelken açıyoruz; yepyeni pazarlara giriyoruz' dedi.

Sahiller rahatladı

Türkiye'de bir dönem çevreye verdiği zararla gündeme gelen balık çiftlikleri, 2007'de yeni bir yönetmeliğe tabi tutuldu. Sahildeki çiftlikler söküldü ve yeni yatırım alanı olarak 11 bakanlığın izni ile Mersin bölgesinin 10 kilometre açığı tespit edildi. Yeni yönetmelik çerçevesinde, 70 firma 1 milyar dolarlık yatırım için Mersin'e doğru yola koyuldu. Ancak Mersin Barosu, 'yatırımlar çevreyi kirletecek' gerekçesi ile konuyu 13 ayrı dava ile idare mahkemelerine taşıdı. Bir yıl süren bu davalar kaybedildi. Ancak konu Danıştay'a taşındı ve yatırımlara yönelik yürütmeyi durdurma kararı çıktı
Sabah


Geri Dön