Kimler emlak vergisi ödemez? Kirada oturan emekliler dikkat! İşte emlak vergisi ödememek için yapılması gerekenler!
31 Mayıs tarihi itibarıyla sona eren emlak vergisi ödemelerinden muaf olan bir kesim bulunuyor. Peki kimler emlak vergisi ödemez? İşte muafiyet detayları...
Emlak vergisi ödemeleri 31 Mayıs tarihi itibarıyla sona eriyor. Artık sayılı günlerin kaldığı vergi ödemelerinden muaf olan bir kesim de bulunuyor. Peki emlak vergisini kimler ödemez?
Dünya gazetesinden Mahmut Bülent Yıldırım, bugünkü yazısında emlak vergisini kaleme aldı.
İşte Mahmut Bülent Yıldırım'ın o yazısı...
Değerli okurlar 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde gayrimenkulü bulunan her vatandaş emlak vergisi ödemekle yükümlüdür.
Emlak vergisi her sene Mayıs ve Kasım aylarında olacak şekilde iki taksitte ödeniyor. Bina, arsa veya araziler emlak vergisine tabi olup söz konusu vergi belediyeler tarafından tahsil ediliyor. Emlak vergisini; söz konusu binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, eğer her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder.
Emlak vergisi oranı meskenlerde binde bir, diğer binalarda da binde ikidir. Söz konusu bu oranlar, büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yüzde 100 artırımlı uygulanır. Ayrıca belli şartlar dahilinde kanunda sayılan kişiler için de emlak vergisi oranı indirimli (yüzde sıfır) olarak uygulanıyor. Emlak vergisi kanunun 8. Maddesine göre bir adet meskeni olan aşağıdaki kişiler için Emlak Vergisi oranı sıfır şeklinde uygulanır ve de vergi ödenmez.
-Gaziler,
-Emekliler,
-Engelliler,
-Hiçbir geliri olmayanlar,
-Şehitlerin dul ve yetimleri.
EMLAK VERGİSİ ÖDEMEMENİN ŞARTLARI
Yukarıdaki kişilerin indirimli emlak vergisinden faydalanabilmeleri için aşağıdaki şartların sağlanması gerekiyor.
1-Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki gayrimenkulün brüt yüzölçümünün 200 metrekareyi geçmemiş olması gerekmektedir.
2-İndirimden faydalanacak olan kişinin tek bir meskene sahip olması, gerekiyor. Söz konusu bu hüküm, emeklilerin bizzat oturmaları şartıyla tek meskene hisse ile sahip olmaları durumunda, hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır.
Fakat kişinin birden çok meskeni varsa veya birden çok mesken üzerinde hisseleri bulunuyorsa bu indirimden faydalanamaz ve sahip oldukları meskenlerin tamamı için ayrı emlak vergisine tabii tutulmuş olur.
3-Emlak vergisi indirimi konutlar için de geçerlidir. Söz konusu bu konutlarda ikamet etmek ve başka bir konutlarının bulunmaması koşulu aranır. Ayrıca senenin yalnızca belli dönemlerinde kullanılan yazlık konutlar için indirimli emlak vergisi uygulaması kapsamında olmadığını da belirtelim.
ÇALIŞAN EMEKLİLER YARARLANABİLİR Mİ?
Sosyal güvenlik kurumlarından dul, yetim, emekli, ölüm ve malûliyet aylığı alanların, bu aylıkları dışında başka gelirlerinin bulunması durumunda, bunların meskenine indirimli vergi oranı uygulanmaz. Mükelleflerin gelir getirmeyen iş yeri, arsa ve araziye sahip olmaları, indirimli vergi oranından faydalanmalarına engel teşkil etmemektedir.
KİRADA OTURAN EMEKLİLER
Sahip olduğu tek meskeni kiraya veren fakat kendisi de kirada oturan emekliler indirimli emlak vergisi uygulamasından faydalanabiliyor. Kira ödemeksizin bir başkasının yanında oturan mükelleflerin kiraya vermiş oldukları mesken için indirimli bina vergisi oranından faydalanmalarına imkan bulunmaz. Eşlerin her ikisi adına gayrimenkul bulunması durumunda birinde oturulması diğerinin de kiraya verilmemesi ve bu meskenden gelir elde edilmemesi halinde de her iki mesken için de indirimli emlak vergisi oranı (sıfır) uygulanması gerekiyor.
EMLAK VERGİSİ ÖDEMEMEK İÇİN NEREYE BAŞVURU YAPILIR?
Hiçbir geliri olmadığını belgelemiş olanların gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından almış oldukları aylıktan ibaret olanların gazilerin, özürlülerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin indirimli emlak vergisi uygulamasından faydalanabilmesi için Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğleri ekinde bulunan formları doldurmaları ve ilgili belediyeye vermeleri gerekiyor.
Toplu parası olan ev ve araba almasın! Fiyatlar düşecek!
Prof. Dr. Hakan Kara açıkladı! Mevduat faizi neden düşüyor?
Kira uyarlama davası açmak isteyen ev sahiplerine kötü haber!