27 / 12 / 2024

Kimler konkordato ilan edebilir?

Kimler konkordato ilan edebilir?

Konkordato borçlu ve alacaklı arasında ya borcun bir miktarının silinmesi ya da vadenin ertelenmesi için yapılan anlaşma olarak tanımlanıyor. Peki, kimler konkordato ilan edebilir?



Milliyet Gazetesi yazarlarından Prof. Dr. Erol Ulusoy bugünkü köşesinde ''konkordato ilan etme'' konusunu kaleme aldı. İşte, Prof. Dr. Erol Ulusoy bugünkü yazısı.. 

Konkordato borçlu ve alacaklı arasında ya borcun bir miktarının silinmesi ya da vadenin ertelenmesi için yapılan anlaşma. Konkordato esas tacirleri iflastan korumak için düşünüldü ama memurdan fırıncıya her borçlu kullanabilir.

Önceden iflas erteleme vardı, kaldırıldı. Yerine, İcra ve İflas Kanunu’ndaki mevcut konkordato hükümlerine, icra takiplerine karşı bir kalkan oluşturup borçluyu koruma altına alacak şekilde borçlu lehine bir konkordato getirildi.

En basit anlatımıyla, konkordato, borçlu ile alacaklılar arasında ya borcun bir miktarının silinmesi ya da vadenin ileri bir tarihe ertelenmesi konusunda yaptıkları anlaşmadır, diye cevaplayabiliriz.

Kanun bunu borcun geri ödenmesi için yeni bir “vade vermek” veya borçlarda “tenzilat” yapmak diye ifade ediyor. Yani, ya borçlunun borçlarının bir kısmı siliniyor ya da borcunu ödemesi için yeni bir vade veriliyor, nefes aldırılıyor. Bu da “Borçlu borçlarını ödeyebilmek için konkordato talep edebilir” diye ifade ediyor.

Şoförden doktora kadar

Aslında konkordato, tacirleri iflastan korumak için düşünülmüştü. Halen de bu amaç, “Muhtemel bir iflastan kurtulmak için konkordato talep edebilir” denilerek tacirler yönünden devam ettiriliyor. O yüzden, önceden sadece tacirler konkordatodan yararlanabilirken, şimdi tacir olup olmadığına, ticaretle uğraşıp uğraşmadığına bakılmaksızın, her borçlu konkordato başvurunda bulunabilir.

Kanun “herhangi bir borçlu” diyor. Aslında hukuk sistemimizde tacir olmayan ama yine de iflasa tabi olanlar da var: Kolektif şirket ortakları, komandit şirketlerde komandite ortaklar, şirketler topluluğunun (grup şirketlerinin) hâkim ortağı, bankaların yöneticileri ve hâkim ortakları bunlardan sadece bazıları.

Bu kişiler dahi eskiden konkordato başvurusunda bulunamıyorlardı. O günler mazi oldu!

İstisnasız herkes konkordato başvurunda bulunabilir. Borçlunun kim olduğu, işi hiç önemli değil, asker, polis, memur, şoför, fırıncı, öğretmen, doktor, kısaca herkes.

Kira borcu dahil mi?

Ne için borçlanıldığı da önemli değil. Bankaya kredi borcunu ödeyemeyen müşteri de, cep telefonu, elektrik faturası borcunu ödeyemeyen, taksitle beyaz eşya alıp da taksitlerini ödeyemeyen de konkordato başvurunda bulunabilir.

Hatta daha ileri gideyim, bir kiracı iki kere kira ödemezse, kiralayan iki haklı ihtarla kiracıyı tahliye ettirebilir. Ama ya kiracı konkordato başvurusunda bulunur ve mahkeme talebini haklı bulup, kiracıya “kesin mühlet” verirse, kiracı bir yıl daha evde oturmaya devam mı edecek, tahliye mi edilecek? Sadece hacizleri düşüren konkordato düzenlemesi karşısında, buyurun cevaplayın!

Teorik olarak, yoksulluk nafaka borçlusunun konkordato başvurusu kabul edilip, kesin mühlet verildiğinde, “süresiz yoksulluk nafaka borcu” da bu mühletten yararlanacak mı? Konkordato sonucu borç miktarında tenzilat yapıldığında, miktarı aile mahkemesince belirlenmiş yoksulluk nafakasının miktarında da tenzilat yapılmış olacak mı?

Kafamda deli sorular, hepsi birbirini kovalıyor! Yorum yapıyorum ama her hukukçunun farklı sonuca varacağından da eminim.

Konkordato ilan eden şirketler için tıklayın

 


Geri Dön