26 / 12 / 2024

KİPTAŞ, Süleymaniye’de 10 hektarlık alanın yüzde 60’ını satın aldı!

KİPTAŞ, Süleymaniye’de 10 hektarlık alanın yüzde 60’ını satın aldı!

İstanbul Süleymaniye’de kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı KİPTAŞ, 10 hektarlık alanın yüzde 60’ını satın aldı. Geri kalan kısımla ilgili belediye ile mülk sahipleri arasında anlaşmazlık yaşanıyor...



İstanbul Süleymaniye’de kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı KİPTAŞ, 10 hektarlık alanın yüzde 60’ını satın aldı. 


Geri kalan kısımla ilgili belediye ile mülk sahipleri arasında anlaşmazlık yaşanıyor. Vatandaşlar, ev ve arsalarının ucuza alınmak istendiğini belirtiyor. KİPTAŞ ise ederinden çok fazla fiyat istenmesinden şikayetçi. Prof. Dr. Recep Bozlağan, projelerin katılımcı bir şekilde yürütülmesiyle çözüm sağlanacağını anlatıyor.  Süleymaniye’nin tarihi dokusuna uygun proje geliştirilmesi gerektiğini söylüyor.


İstanbul’un tarihî yarımadasında bulunan Süleymaniye’de yapılacak olan kentsel dönüşüm çalışmalarının durdurulmasının ardından tartışmalar devam ediyor. Belediye ile mülk sahipleri, arsa fiyatları konusunda anlaşmazlık yaşıyor. Kentsel yenileme çalışmaları kapsamında İBB’ye bağlı KİPTAŞ, 39 adadan oluşan 10 hektarlık dönüşüm alanının yüzde 60’ını satın aldı. Süleymaniyeli vatandaşlar, belediyenin arsaları düşük fiyatlarla satın almaya çalıştığını iddia ediyor. Süleymaniye’de bakkal işleten Mustafa İnan, KİPTAŞ’ın 150 bin lira teklif ettiği 40 metrekarelik mülküne, bir otelcinin 400 bin lira teklif ettiğini söylüyor. Mustafa İnan, metrekaresi 2-3 bin liralık teklifi çok ucuz bulurken, 9 bin liralık fiyatın bu bölge için normal olduğu görüşünde. İnan, “O fiyattan satılırsa ben de alırım. Bu bölgede 100 metrekare bir yere 300 bin lira veririm, hatta 350 bin de veririm.” diyor.


42 yıldır Süleymaniye’de ikamet eden İbrahim Ulusoy da 82 metrekarelik mülküne 115 bin lira teklif edildiğini söyledi. Ulusoy’un anlattıklarına göre, KİPTAŞ’ın herkesle farklı fiyatlardan pazarlık ettiği bilgisi halk arasında yayılması huzursuzluğa sebep oldu. Birbirine yakın bazı araziler için metrekaresi 3 bin lira fiyat verilirken diğeri için 5-7 bin gibi fiyatların verilmesi, vatandaşın arazisini elden çıkarmakta tereddüt etmesine neden oldu. Vatandaşların tepkilerinde haklı olduklarını düşünen bölge emlakçıları ise normalde 1 milyon lira edecek bir arsaya en fazla 250 bin lira verildiğini, vatandaşın arsalarını satmaları noktasında acele etmemelerini tavsiye ediyor.


Süleymaniye’deki anlaşmazlıkla ilgili Zaman’a konuşan KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, vatandaşın arsalarının ucuza alınmak istendiği iddialarına cevap verdi. KİPTAŞ’ın, Süleymaniye’de resmî değerler üzerinden yer satın aldığını belirten Yıldırım, spekülatörlerin vatandaşı yönlendirdiğini iddia ediyor. Bölgede avukat-bilirkişi mafyasının olduğunu öne süren Yıldırım, “Vatandaşın rızasıyla sattığı ve bizim satın aldığımız yerler 2 bin 500 lira ile 3 bin 500 lira arasında değişiyordu. Biz o bölgenin yüzde 60’ını satın aldık. Kendi rızasıyla arsasını bize satıp şikâyetçi olan bir tek vatandaş bulunmuyor. Bölgede piyasayı ellerinde tutan avukat ve bilirkişi mafyası var. Avukat, paranın yarısını cebine indiriyor. 3-4 bin liralık yeri 10 bin liraya çıkarmışlar. Ben vazgeçtim. 10 bin liraya yer almıyorum. Kamunun parasını çarçur edemem.” diyor. Süleymaniye’de kentsel dönüşüm kapsamına giren 39 adadan oluşan 10 hektarlık alanın olduğunu ve KİPTAŞ olarak bu alanın yüzde 60’ını satın aldıklarını söyleyen Yıldırım şöyle devam ediyor: “Çalışmalarımız devam ediyor. Proje henüz başlamadı. Karşılıklı anlaşarak arsaları satın almaya devam ediyoruz. Vatandaşa proje de sunuyoruz. ‘Gelin, kendiniz de yapabilirsiniz’ diyoruz. Birçok seçenek var. Bizim illa satın alıp da yapalım diye bir derdimiz de yok. Mülk sahipleri, kendi aralarında da anlaşıp yaptırabilir. Bölgede çalışmaların başlaması için tamamında bir fikir birliği oluşması ve istimlak kararı alınması gerekiyor. Benim satın aldığım değerlerin hepsi resmî değerler. Tapuda resmî kayıtlar var. Ne oldu da bir günde iki katı fiyat farkı oluyor?”


Marmara Üniversitesi İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, projelerin katılımcı bir şekilde kamuoyunu ikna ederek yürütülmesiyle çözümün geleceğini belirtiyor. Kentsel dönüşümde yapılan en bariz hatalardan birinin, projelerin çok hızlı hazırlanması ve yine aynı hızla inşaata başlanması olduğuna dikkat çekiyor. Bozlağan, Süleymaniye’deki kentsel dönüşüm çalışmalarında her iki tarafın da hatalarının olduğunu belirterek, “Birinci sorun mülk sahiplerinin maksimum gelir elde etme tutumu. Birtakım avukat ve emlakçılar, mülk sahiplerini bu yönde kışkırtarak gelir sağlama amacında. İBB’nin mevcut strateji ve taktikleri de buna kapı aralıyor. İkinci olarak Büyükşehir Belediyesi, böyle bir projede gerekli katılımcılığı sağlayamadı. İkna edebildiğiniz kadar kesimi ikna etmelisiniz.” dedi.


AHMET BALCI, DERVİŞ GENÇ/ Zaman Gazetesi 


Geri Dön