24 / 12 / 2024

KİPTAşž, Metris Cezaevi yerine konut yapacak!

KİPTAşž, Metris Cezaevi yerine konut yapacak!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yan kuruluşu KİPTAşž, Metris Cezaevi'ni büyük bir konut kompleksine dönüştürmeye hazırlanıyor. şžirket, Metris'in toplam 142 dönüm arazisi için Adalet Bakanlığı'na teklif başvurusu yapmaya hazırlanıyor



İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yan kuruluşu KİPTAşž, Metris Cezaevi'ni büyük bir konut kompleksine dönüştürmeye hazırlanıyor. şžirket, 1981 yılından bu yana cezaevi olarak kullanılan Metris'in toplam 142 dönüm arazisi için Adalet Bakanlığı'na teklif başvurusu yapmaya hazırlanıyor.

Bir dönem sanatçısından, siyasetçisine birçok ünlü ismi zindanlarında 'konuk' eden İstanbul Metris Kapalı Cezaevi, tıpkı Bayrampaşa gibi tarih oluyor.

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1979 yılında öldürülen iki arkadaşının cenazesine katıldığı için gözaltına alınıp işkence gördüğünü öne sürmesiyle gündeme gelen Metris Kapalı Cezaevi, bu kez bambaşka bir proje ile gündem oluşturacak. Geçmişinin ününü kaybetse de halen cezaevi olarak hizmet yürütülen Metris arazisi üzerinde İstanbul Büyük-şehir Belediyesi'nin yan kuruluşu olan İstanbul Konut İmar Plan Sanayi ve Ticaret Aşž (KIPTAşž), bir konut projesi oluşturmaya hazırlanıyor.

İçinde rezidansın, otelin bir alışveriş merkezinin ve konutun yer alacağı bir karma kompleks yapma hazırlığında olan KIPTAşž, yakın zamanda bir dosya ile Adalet Bakanlığı'na resmi başvurusunu yapacak.

KİPTAşž'm, yaklaşık 142 dönüm arazi üzerinde yer alan Metris Cezaevi'nin yerine, içerisinde konut, rezidans, AVM ve otelin yer alacağı karma proje planladığı belirtiliyor.

KİPTAşž Genel Müdürü İsmet Yıldırım, arazinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi aracılığı ile kendilerine devredilmesi yönünde önümüzdeki günlerde Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulunacaklarını doğruladı.

Başbakan biliyor

Başbakan Erdoğan'ın da konu hakkında bilgisinin olduğunu vurgulayan Yıldırım, 'Bizim Metris'in karşısında 83 dönümlük bir arazimiz var. Oraya da farklı bir proje planlıyoruz. Metris'in arazisine de farklı bir karma proje planlıyoruz' şeklinde açıklamada bulundu.

Milli   Savunma Bakanlığı   tarafından 17 Nisan 1981 tarihinde hizmete açılan Metris: sıkıyönetim döneminde Metris Askeri Cezaevi olarak kullanıldıktan sonra 1 Ağustos 1988 tarihinde Adalet Bakanlığı'na devredildi. Bu tarihten itibaren Bakırköy Adliyesine bağlı Metris Kapalı Cezaevi olarak hizmet veriyor.

T1 ve T2 olmak üzere iki ayrı bölümden oluşan Metris Cezaevi, 32 bin metrekare kapalı alandan oluşuyor.

SİYASİ TUTUKLULARIN MEKANI!

Kimleri KONUK ETTİ

Metris Cezaevi, 1988'de 29 siyasi mahkumun firar olayı dışında konuk ettiği ünlü tutuklularla gündeme geldi. Metris Cezaevi'ni kamuoyunun gündemine getiren ilk olay 25 Mart 1988'de aralarında TKP/ML-TIKKO, THKPC - Devrimci Yol, Devrimci Sol, TDKP ve Partizan Örgütlerine üye 29 siyasi mahkum firarı oldu.

Metris Cezaevi kamuoyunun yakından tanıdığı kişilerle de gündeme geldi. Özellikle Söylemezler çetesi, Susurluk skandalından sonra ilk kez emniyet müdürleri ve polislerinin de hapsedildiği Metris Cezaevi'nde Atatürk'e hakaret etmekten yargılanan RP eski Milletvekili Hasan Mezarcı da bir süre kalmıştı.  
Ekonomist/Okhan şžENTÜRK


Geri Dön