27 / 04 / 2024

Kira artış oranı nasıl hesaplanır? 2022 Eylül ayı kira artış oranı açıklandı…

Kira artış oranı nasıl hesaplanır? 2022 Eylül ayı kira artış oranı açıklandı…

TÜİK Haziran ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) rakamları en son Temmuz ayında açıklandı. Enflasyon oranlarının TÜİK tarafından açıklanmasıyla birlikte işyerleri için kira artış oranları belli oldu. İşte 2022 Eylül ayı kira artış hesaplaması...



Eylül ayı içinde kira sözleşmesini yenilemek isteyen kiracılar ve ev sahipleri için oran 12 aylık enflasyon verilerine göre belli olmaktadır. Son dönemde enflasyona bağlı olarak kira oranlarının yüksek olmasıyla bu oranın sabit tutulduğu açıklandı. Sabit tutulan oran sadece konutları kapsayacak olup, işyerleri için geçerli olmayacaktır.

Konuya ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Meclis'ten geçen kira artışlarına ilişkin ilgili düzenlemenin detaylarını açıklamıştı. Bakan Bozdağ, "1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm, Adalet Komisyonu’nda Borçlar Kanunu’na eklenecek. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde Artış yapılabilme imkanı getiriliyor" şeklinde açıklama yapmıştı.

2022 AĞUSTOS AYINA İLİŞKİN ENFLASYON

Enflasyon Ağustos ayında %1.46 artarak, yıllık %80.2 oldu. 

2022 EYLÜL AYI KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen ve yenilenecek olan sözleşmelerde, bir kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacaktır. Eylül ayı için sözleşme yenileyen işyeri kiracılarına TÜFE 12 ay ortalamasına göre en fazla  %54,69 oranında zam yapılacaktır.


Geri Dön