Kira

Kira artış oranı yüzde 65'e çıktı, ev sahipleri sağlam kiracı arayışına girdi!

Milyonlarca kişi tarafından merakla beklenen Kira artış oranının yüzde 65 şeklinde açıklanmasından sonra mülk sahipleri sağlam kiracı arayışına girdi. Ancak yasaları hiçe sayan bazı ev sahipleri taahhütname dayatmasında bulunurken bazıları da çiftlere çocuk sahibi olup olmayacaklarını dahi soruyor.

 

Bu ay itibarıyla kira artışlarındaki yüzde 25'lik sınır resmen sona erdi. Artık yeni dönemde kira artışı TÜFE oranına göre belirlenecek. Buna göre, 2024 yılı haziran ayı enflasyonun açıklanmasıyla konut ve iş yerlerine yüzde 65 oranında zam yapılabileceği belirtildi. Söz konusu bu ıranın artmasından sonra konut sahipleri de kiracı kriterlerini artırdı. Kimi borcu olup olmadığını soruyor, kimi kredi notunu öğrenmek için rapor istiyor. Mega kent İstanbul başta olacak şekilde büyük şehirlerde kefil, tahliye taahhütnamesi isteyenler dahi var. Ekonomik koşullar, enflasyon ve tahliye davalarının senelerce devam etmesi de mülk sahiplerinin kararları üzerinde etkili oluyor.  

BELGELİ OLMALI

Haber Global'den Sibel Gülersöyler imzalı habere göre konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, atılacak doğru adımların konut sahiplerinin doğacak problemleri önceden öngörerek engellemesini kolaylaştırdığı kaydetti. Elvan Kakıcı Şimşek şunları dile getirdi: "Kiracı araştırması yapmak, kira sözleşmesi hazırlamak ve ödeme koşullarını belirlemek gibi etkenlere  dikkat etmek gerekiyor, ayrıca uzun vadeli ve sorunsuz bir kiralama süreci için oldukça önemli. Olası bir sorun halinde yasal yollarla hak aranabilmesi için tüm işlemlerin belgelenebilir olması gerekir. Fakat kiracının hayatına dahil olmak ile yakından tanımak arasında çok ince bir çizgi var."

ÖZEL HAYATA MÜDAHALE

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada mülk sahibinin kiracının aylık gelirini belgelendirmesini talep edebileceğini dile getiren Elvan Kakıcı Şimşek, "Kiracının kirayı geciktirme halinde konut sahibinin herhangi bir ceza uygulaması söz konusu olmayıp hakkını yasal yollardan arayıp tahliye davası açabilir. Kiracının borcu olup olmadığını öğrenmek, findeks raporunu istemek kiracının özel hayatına müdahale olduğundan yasal talepler değildir" dedi.

TAAHHÜTNAMEYE DİKKAT

Elvan Kakıcı Şimşek, tahliye taahhütnamesine de dikkat çekerken şunları söyledi: "Taahhütname, kiracının kiraladığı taşınmazı belirli bir tarihte tahliye edeceğini beyan eden yazılı bir belgedir. Tahliye taahhütnamenin geçerlilik koşulları da; kira sözleşmesi yapıldıktan sonra verilmiş olması gerekir. Söz konusu taahhütte kiralananın boşaltılacağı tarih açık ve net biçimde belirtilmeli ve yazılı şekil şartına uygun hazırlanmalıdır. Taahhütnameyi bizzat kiracı imzalamalıdır. Kira kontratı yapılmadan önce hazırlanmış tahliye taahhütnamesi geçersiz olarak sayılır."


SAĞLAM KİRACI ARAYIŞI


İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada fiyatların artması ve TÜFE'nin yüksek çıkmasının konut sahiplerini sağlam kiracı endişesine soktuğunu söylüyor. Aşa açıklamasında "Konut sahipleri de kiraların yüksek olduğunu, bu bedellerin kolay ödenemeyeceğini biliyorlar. Bu nedenle de mümkün oldukça kriter koyarak, kefil, tahliye taahhüdü, findeks raporu, hatta GBT istiyorlar. Konut sahiplerinin bunları istemesinde yasal bir engel yok. Neticede kira kontratı bir sözleşme ve iki taraf da bazı istek ve taleplerde bulunabilir" diye konuştu.

KEFİL TALEBİ YASAL MI?

Avukat Sinan Keskin de yaptığı açıklamada mülk sahiplerinin taleplerinin vatandaşlarla kiracılar arasında endişe yarattığını kaydederken, taleplerin yasal olması gerekliliğine değindi. Keskin konu ile ilgili olarak şunları söyledi: "Borç durumunun sorgulanması ve findeks raporu talep edilmesinde hukuka aykırılık yok ancak bu bilgilerin talep edilmesi sırasında kişisel verilerin korunması kanunlarına riayet edilmeli."

"Kefil talebi ise yasal fakat kiracının kefil bulamaması halinde alternatif çözümler üzerinde uzlaşılabilir. Tahliye taahhütnamesinin yasal olarak bağlayıcı ve geçerli olması açısından taahhütnamenin hazırlanışı ve taahhüdün ne zaman verildiği kira sözleşmesinin ne zaman yapıldığı gibi kriterler de büyük önem taşıyor."

 

BES yatırımcısına ucuz kredi dönemi başladı! İşte banka banka BES kredileri

Milli Emlak, yüzde 10 ve yüzde 20 indirimle 19 arsa ile 24 konutu satıyor! Fiyatlar bir bir açıklandı!

Emlak Konut GYO Ümraniye Topağacı Kentsel Dönüşüm Alanı 1. Etap başlıyor!