Emlak Terimleri

Kira artış oranının üzerinde zam yapılabilir mi? Kiracılar dikkat!

Yarın Haziran ayı kira artış oranının belirlenecek olması üzerine kiracılar ve ev sahipleri kiralarına en fazla ne kadar zam yapılabileceğini araştırıyorlar. Peki, Kira artış oranının üzerinde zam yapılabilir mi? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...Peki, bu mümkün mü? Ev sahibi yasal oranın üzerinde kira zammı istiyor ise kiracı ne yapacak? İşte tüm detaylar

Son zamanlarda konut fiyatlarındaki artış ve kira fiyatlarındaki yükselişin ardından bir çok ev sahibi kiracısına ara zam ya da kira artış oranının üzerinde zam yapmak istiyor. Peki, bu mümkün mü? Ev sahibi yasal oranın üzerinde kira zammı istiyor ise kiracı ne yapacak? İşte tüm detaylar... 

Kira artışları, kira sözleşme süresinin dolduğu tarihten itibaren açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması baz alınarak hesaplanıyor. Ev sahiplerinin yasal olarak TÜFE oranı üzerinde artış yapma hakları bulunmuyor.

Türk Borçlar Kanunu'nda yer alan açıklamalara göre ev sahibi ve kiracılar arasında yapılan kira sözleşmelerinde, kira bedelinde yapılacak artışa ilişkin anlaşma yapılabilir. Fakat taraflar kira bedeli artışı konusunda tamamen serbest bırakılmamaktadır. 
 

Türk Borçlar Kanunu'nda tarafların kira bedelinin artışına ilişkin anlaşmalarının yalnızca bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamaya göre, değişim oranını aşmamak şartıyla geçerli olacağı ifade edilmiştir. 

Bu kapsamda, taraflar arasındaki kira sözleşmesinde TÜFE'den daha yüksek bir oran belirlenmesi durumunda, artış oranı tüketici fiyat endeksi oranı ile sınırlı kalacaktır. Bu sebeple, kiracının TÜFE oranından daha çok bir artış yaparak kira bedeli belirlemesi halinde söz konusu düzenlemenin kiracı yararına emredici nitelik taşımasıyla, fazla ödediği kısmı sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre isteyebilmesi ya da daha sonra alacağı kira bedelleri ile takas yapması mümkündür. 

Haziran ayı kira artış oranı belli oldu mu? Haziran kira zammı 2022 kaç TL?

Bunu yapan ev sahibi yandı! Hülle ile satış nedir? Hülle ile satış cezası ne?

Tapuya şerh koydurma ücreti bu yıl ne kadar? İşte 2022 tapu şerhi ücreti!

Tapusunu kaybeden ne yapmalı? Kayıp tapu yenileme ücreti ne kadar?

Tapuya eşimi nasıl ortak edebilirim?

Son 5 yıl içinde tapu harcı ödeyenler dikkat! Fazladan ödenen tapu harcı geri alınabilir mi?