05 / 11 / 2024

Kira artış oranları Ağustos 2015!

Kira artış oranları Ağustos 2015!

Kirada yapılacak yıllık artışlar, kanun gereğince enflasyon oranlarıyla sınırlandırılıyor. Borçlar Kanununa göre, mesken ve işyerlerinde kira artışı farklı hesaplanıyor. İşte kira artış oranları Ağustos 2015..




Kira artış oranları Ağustos 2015!

Ev ve işyeri kiralamalarında kiracı kiraladığı taşınmaza karşılık belirlenen zaman ve miktarda kira bedelini ödemek ile mükellef oluyor. 


Kanunen kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Kira bedeli, taşınmazın değerinin artması halinde ya da kira döneminin yenilenmesi halinde tekrar belirleniyor.


Kirada yapılacak yıllık artışlar, kanunda belirtilen oranlarla sınırlandırılıyor. Buna göre, mesken ve işyerlerinde kira artışı farklı hesaplanıyor.


Meskenlerde kullanılan kira artış oranları TÜİK tarafından açıklanan ÜFE rakamları olurken, işyerinde ÜFE veya TÜFE kullanılabiliyor. Hesaplamada enflasyon oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor.


Bu rakamlar her ayın 3'ünde TÜİK tarafından açıklanıyor. Ağustos ayına ait veriler de 3 Eylül 2015 tarihinde açıklandı. Buna göre meskendeki kiracılar için kira artış oranı %6,21 oldu.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Ağustos 2015


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,98 arttı


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,98 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,19 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,21 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,14 artış gösterdi.


Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %0,81 düşüş, imalat sanayi sektöründe %0,91 artış, elektrik ve gaz sektöründe %2,53 artış ve su sektöründe %0,01 artış olarak gerçekleşti.


En yüksek aylık artış basım ve kayıt hizmetlerinde gerçekleşti


Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; basım ve kayıt hizmetleri (%4,09), makine ve ekipmanlar (b.y.s.) (%2,91), kimyasallar ve kimyasal ürünler (%2,88) alt sektörleridir. Buna karşılık ham petrol ve doğal gaz (%-11,28), kok ve rafine petrol ürünleri (%-8,75) ve diğer ulaşım araçları (%-0,64) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.


Ana sanayi gruplarında en yüksek artış sermaye malında gerçekleşti


Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Ağustos ayında en yüksek aylık artış sermaye mallarında ve en yüksek yıllık artış da dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti.



Kira artış oranı Temmuz 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön