Kira artışı hangi orana göre yapılır?
Mesken ve işyeri kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesi ile kira bedelinde belli oranlarda artış da yapılıyor. Kanunen kira bedeline yapılacak zammın enflasyonu aşmaması gerekiyor. Peki, kira artışı hangi orana göre yapılır?
Kira artışı hangi orana göre yapılır?
Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor. Kiracının, aynı zamanda aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemesi gerekiyor.
Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebiliyor.
Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gün olup; Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlıyor.
Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Kanunen tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor. Peki, kira artışı hangi orana göre yapılır?
Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu kapsamında hangi üretici fiyat endeksi oranının alınacağı açıklanmıyor. Ancak Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan bilgilendirme gereğince üretici fiyat endeksi oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranında zam yapılması gerekiyor.
Enflasyon oranları 3 Mart'ta saat 10:00'da açıklanacak!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com