Emlak Terimleri

Kirada zam oranı nedir?

Gayrimenkul kiralamalarında tarafların sahip olduğu hak ve sorumlulukları, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, mesken ve işyerlerinde kiracıya en fazla ne kadar zam yapılabilir? Kirada zam oranı nedir?

Kirada zam oranı nedir?

Gayrimenkul kiralamalarında tarafların sahip olduğu hak ve sorumlulukları, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanun gereğince kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Kira sözleşmesi, belirli bir süreliğine yapılabileceği gibi belirli olmayan bir süre için de yapılabiliyor. Senelik olarak yenilenen kira sözleşmelerinde mal sahibi kiracısına zam yapma hakkına sahip oluyor.


Peki, mesken ve işyerlerinde kiracıya en fazla ne kadar zam yapılabilir? Kirada zam oranı nedir?


Kanunen; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Ancak bu durum, yalnız meskenlerde geçerli oluyor. Kanunda yapılan değişikliklere göre, 2020 yılına kadar işyerlerinde kiracıya yapılacak zam hesabında ÜFE oranlarının kullanılması zorunluluğu aranmayacak.


Mesken kiracısına uygulanacak ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor olup; hesaplamada ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor.

Şubat ayı kira artış oranları 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com