Kira bedelinin belirlenmesi davası nasıl açılır?
Kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda, kira bedelinde dönemin üretici fiyat endeksi oranlarına göre zam yapılabiliyor. Kira bedelinin belirlenmesi için dava da açılabiliyor. Peki, kira bedelinin belirlenmesi davası nasıl açılır?
Kira bedelinin belirlenmesi davası nasıl açılır?
Taşınmaz kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda, kira bedelinde dönemin üretici fiyat endeksi oranlarına göre zam yapılabiliyor.
Buna karşın, ira bedelinin belirlenmesi için dava da açılabiliyor. Kanun gereğince bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açılabiliyor.
Dava açıldıktan sonra mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar.
Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli olur.
Kira artış davası, mahkemeye bir dilekçe ile müracaat edilmesi ile açılabiliyor. Kira artış davası dilekçe örneği aşağıda yer alıyor:
Kira bedelinin belirlenmesi dava dilekçesi...
…...... HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
KONU : Kira bedelinin tespiti talebinden ibarettir.
AÇIKLAMALAR :
1- Davalı …/…/… tarihli kira sözleşmesi gereği müvekkilimin maliki bulunduğu taşınmazda aylık …TL kira karşılığı oturmaktadır.
2- Davalının ödemekte bulunduğu kira bedeli emsallerinin çok altında olduğundan müvekkil davalı kiracıya ……. tarihindeki ihtarname ile kira bedeli artırımı hakkındaki isteğini bildirmiş olmasına rağmen davalı buna yanaşmamıştır.
3- Aylık kira bedelinin toptan eşya ve geçim endeksleri ve ekonomik esaslar göz önünde tutularak rayiç bedellere uygun bir oranda tespit edilebilmesi ve …….TL sına çıkarılmasını talep için sayın Mahkemenize başvurma mecburiyetimiz doğmuştur.
H. NEDENLER : 6570 Sayılı kanun ve ilgili mevzuat .
H. DELİLLER : Kira sözleşmesi, ihtarname, bilirkişi incelemesi ve sair yasal
deliller.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ettiğim nedenlerden dolayı yargılama yapılarak kiralananın aylık kira bedelinin …TL.sı olarak tespitine, işbu kira bedelinin …/…/…tarihinde başlayan kira döneminden itibaren geçerli sayılmasına,yargılama giderlerinin ve ücreti vekaletin davalıya tahmiline karar verilmesini saygıyla vekaleten dilerim. …/…/….
Davacı Vekili
Av.
Ev sahibi oğlum oturacak diyerek kiracıyı tahliye edebilir mi?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com