Kira beyanındaki cezadan kurtulmak için vakit geç değil!
Gelir İdaresi'nin 2008 yılından itibaren başlattığı sıkı takip, kira geliri beyanlarına olumlu yansımış
2009 yılı kira geliri mükellef sayısında 137 bin, kira geliri tutarında da 805 milyon TL'lik artış gerçekleşmiş.
Kira gelirini beyan etmeyenleri daha önce de uyarmıştık. 'Aman kiranızı beyan etmeyi ihmal etmeyin, Maliye işi sıkı tutuyor' diye. Tekrar uyarıyoruz, 2008'de başlatılan ev ve işyeri sahiplerine yönelik tespit çalışmaları 2010 sonuna kadar devam edecek.
2009 yılı kira gelirinizi hala beyan etmediyseniz vakit geçmiş değil. Maliyenin tespitinden önce beyannamenizi vermeniz halinde hem konut kira geliri istisnasından yararlanma hakkınızı kaybetmezsiniz hem de cezalı duruma düşmekten kurtulabilirsiniz.
Aksi halde, yani beyan edilmeyen gelirin Maliye tarafından tespit edilmesi halinde;
- İki kat (28 TL) birinci derece usulsüzlük cezası kesilmesi ve gelirin takdir komisyonunca takdir edilmesi.
- Takdir edilen gelir üzerinden, gelir vergisi ile verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilmesi.
- Ayrıca, gecikilen her ay için yüzde 1,95 oranında gecikme faizi talep edilmesi.
- Bu şekilde tahakkuk eden vergi, ceza ve gecikme faizinin, tahakkuk tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmemesi halinde, geciken her ay için (ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesaplanır) ayrıca yüzde 1,95 oranında gecikme zammı ödenmesi söz konusu.
PİŞMANLIKLA BEYAN
Beyan etmeniz gerektiği halde 25 Mart akşamına kadar beyan etmediğiniz 2009 yılı gelirlerinizi, Vergi Usul Kanununun 371. maddesinde yer alan pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyan edebilirsiniz.
Gelir vergisi beyannamesinin pişmanlık dilekçesi ekinde verilmesi halinde, 'vergi ziyaı cezası' kesilmesi söz konusu olmuyor. Böylece beyan etmediğiniz gelir üzerinden hesaplanan verginin bir katı tutarında ceza ödemekten kurtuluyorsunuz. Sadece, 14 TL birinci derece usulsüzlük cezası kesiliyor.
Konut kira geliri beyan edenler, 2.600 TL'lik istisnadan yararlanma hakkını kullanabiliyorlar.
Bu durumda sadece birinci taksit için gecikilen her ay ve kesri için aylık gecikme zammı (aylık yüzde 1,95) oranında 'pişmanlık zammı' ödenmesi gerekiyor. Vadesi henüz gelmemiş olan ikinci taksit için pişmanlık zammı uygulanmıyor.
CEZA 9,33 TL OLARAK ÖDENİYOR
Vergi Usul Kanununun 376. maddesine göre, kesilen usulsüzlük cezasının, ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde vergi dairesine bir dilekçe ile başvurularak vadesinde ödeneceğinin bildirilmesi halinde, kesilen usulsüzlük cezasında üçte bir oranında indirim yapılıyor.
Buna göre, kesilen usulsüzlük cezası için 30 gün içinde, söz konusu cezayı Vergi Usul Kanununun 376. maddesi hükmüne göre ödemek istediğinizi belirten bir dilekçe ile başvurarak ödemeniz halinde, 14 liralık cezayı 9,33 Lira olarak ödeyebiliyorsunuz.
Bizden uyarması, Maliye işi sıkı tutuyor. Tüm bu avantajlardan yararlanmak için beyan etmediğiniz kira gelirini Maliyenin tespitinden önce beyan etmeniz gerekiyor...
AKLINIZDA BULUNSUN
Kiracının ölümü halinde taşınmazın tahliyesi
Kiracılar ve ortaklarıyla sanat, meslek ve ihtisasları dolayısıyla aynı meslek veya sanatı idame ettirecek olan mirasçıları ve meskenlerde ölen kiracı ile birlikte ikamet edenler tarafından tamamen riayet edildiği müddetçe aleyhlerine tahliye davası açılamıyor.
Metin Taş-Sezgin Özcan / Akşam