Emlak Konut

Kira davalarına yeni şart geldi! O olmadan artık davalar görülmeyecek!

Kiracıların ve ev sahiplerinin haberdar olması gereken yeni bir düzenleme getiriliyor. İşte merak edilen detaylar!Mahkemelerde görülen kira davalarının sayısı gün geçtikçe artıyor

Kiracılar ve ev sahipleri arasında görülen davalar devam ediyor. Mahkemelerde görülen kira davalarının sayısı gün geçtikçe artıyor.

Kiracıları ve ev sahiplerini mahkemelere sürükleyen bu kira davalarında yeni bir şart konuşuluyor. İşte kira davalarına dair yeni güncellemeler…

Ev sahipleri ile kiracılar arasında görülen kira davalarına arabulucu şartı getiriliyor. Son zamanlarda kira davalarının sayısı arttı. Artık öyle bir duruma gelindi ki mahkemeler kira davalarına yetişemez oldu. Kira ihtilafları ile ilgili açılan davalara artık arabulucu şartı getiriliyor. Taraflar, dava açmadan önce arabulucuya gidecek, eğer burada çözüme ulaşılamaz ise dava süreci başlayacak.

Son zamanlarda fahiş bir şekilde artan kiralar, beraberinde kiracı-ev sahipleri arasında hukuki sorunları da getirdi. Kira fiyatlarında yaşanan ciddi artışın önüne geçmek için Türk Borçlar Kanunu’nda geçici olarak değişiklik yapıldı. Ev kiralarının TÜFE oranına göre belirlenmesi uygulamasına 1 yıllığına ara verildi. 1 Temmuz 2023 yılına kadar kiraya yapılacak zam oranı yüzde 25 olarak sınırlandırıldı. Ancak bu çözüm tarafların anlaşmamasının önüne tam olarak geçemedi.

Yasal düzenlemeye karşı çareyi mevcut kiracıyı çıkarıp evini yüksekten kiraya vermekte bulan ev sahipleri, fahiş fiyatla kiraladıkları yeni kiracılardan tahsilatta zorlandığı için tahliye davaları yoluna gitti. Buna yüzde 25 artış sınırının ihlali nedeniyle eski kiracıların davaları da eklenince sulh hukuk mahkemelerinin yükünün arttığı belirtiliyor. Yenişafak'ın haberine göre, Adalet Bakanlığı, bu davalardan sonra harekete geçerek kira anlaşmazlıklarına zorunlu arabuluculuk uygulamasını getirecek. Taraflar, dava açmadan önce arabulucuya başvuracak. Burada anlaşma sağlanamazsa mahkeme yoluna gidilecek. Arabulucuya başvurmadan doğrudan mahkemeye dava açılması halinde ise bu davalar iptal edilecek. Eylül ya da ekim gibi hayata geçirilmesi planlanan uygulamanın, mahkemelerdeki iş yükünün azaltılması amacıyla hayata geçirileceği belirtiliyor. Bunun yanında uzun süren mahkeme süreçleri de böylece sona erdirilecek.

"1 AY İÇİNDE SONUÇLANIR"

Avukat Fırat Bilici, konuya dair şunları söyledi; “Kira ilişkilerinde arabuluculuk sisteminin etkili bir şekilde uygulanabileceğini düşünüyorum. En az 6 ay ile 1 yıl arasında süren tahliye davaları 1 ay gibi bir sürede sonuçlandırılabilecektir.”

Tapu kaydı dökümü nasıl alınır? İşte tapu parsel sorgulama detayları!

Kira sözleşmesi nasıl feshedilir?

Kira sözleşmesi bittiğinde kiracı evi ne zaman tahliye edebilir?