Emlak Terimleri

Kira depozitosu hangi durumlarda geri alınamaz?

Depozito, gayrimenkul kiralamalarında söz konusu gayrimenkulün demirbaşlarının temiz ve bakımlı kullanacağına, zarar verilmeyeceğine dair verilen sözün teminatı olarak biliniyor. Peki, kira depozitosu hangi durumlarda geri alınamaz?

Kira depozitosu hangi durumlarda geri alınamaz?

Gayrimenkul kiralamalarında söz konusu gayrimenkulün demirbaşlarının temiz ve bakımlı kullanacağına, zarar verilmeyeceğine dair verilen sözün teminatı olarak depozito veriliyor. 


Depozito, bazen 1 aylık kira tutarı, bazen 2 aylık, 3 aylık kira tutarı kadar, hatta mal sahibinden mal sahibine veya kiracının vereceği referansa bağlı olarak depozito miktarı değişebiliyor. 


Yasal olarak verilen depozitonun bir bankaya bloke edilmesi gerekiyor. Kiracıların evi boşaltması durumunda depozitoyu geri alması gerekiyor. Peki, kira depozitosu hangi durumlarda geri alınamaz?


Kira depozitosu geri alma işlemi için ev sahibi ile mutabakata varıp kiracının evde hasar oluşturması durumunda bedel olarak kira depozitosundan kesinti yapılabiliyor. 


Depozito olarak adlandırılan güvence bedeli, kira süresinin sonunda herhangi bir zararın yaşanmaması durumunda iade ediliyor. Evde herhangi bir zararın olmaması halinde yine de ev sahibi depozitoyu iade etmiyorsa, kiracı hakkını mahkemeye başvurarak arayabiliyor.  


Kira sözleşmesi fesih tutanağı!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com