Emlak Terimleri

Kira depozitosu nasıl geri alınır?

Kiraladığınız daireyi, sözleşmede belirtilen esaslar dahilinde aldığınız gibi bıraktığınızı ancak, ev sahibinin bazı problemlerin evde kiralamadan önce olmadığını iddia ettiğini farz edelim. Böyle bir durumda kira depozitosu nasıl geri alınır?

Kira depozitosu nasıl geri alınır?

Kira depozitosu ile ilgili bir sorun yaşanması halinde, bu husus dava konusu olabiliyor. Kiraya konu olan evi aldığı gibi bırakan buna rağmen kira depozitosunu alamayan kiracılar bu yola başvurarak, kira depozitosunu geri alabiliyor. Söz konusu dava sonuç örneği ve kanun maddeleri aşağıda yer alıyor.


T.C. YARGITAY

13.Hukuk Dairesi


Esas: 2002/12028

Karar: 2003/820

Karar Tarihi: 28.01.2003


ÖZET : BK.nun 256. maddesi gereğince kiracı kiralananı tam bir özenle kullanmak, BK.nun 266. maddesi hükmünce de sözleşme sonunda aldığı hal ile kiralayana teslim etmekle yükümlüdür. Ne varki BK.nun 266/2 maddesi gereğince de kiracı akit mucibince etmiş olduğu intifa sebebiyle husule gelen eksiklik yahut değişiklikten mesul değildir. Kiracı hor kullanmadan doğan zarardan sorumludur. Mecurda hasar olduğu bilirkişi raporu ile belirlenmişse de bunların normal kullanımdan mı yoksa hor kullanımdan mı meydana geldiği konusunda bir ayırım ve inceleme yapılmamıştır. Oluşan hasarların normal kullanmadan oluştuğuna dair mahkemenin kabulü gerekçesi de yeterli değildir. O halde mahkemece hasarların normal kullanım yada hor kullanım sonucu oluştuğuna dair mahkeme ve Yargıtay denetimine elverişli bilirkişi raporu alınmalı, kiralayanın takas ve mahsup define nazara alınarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir. 


(818 S. K. m. 256, 266)


Dava: Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü: 


Karar: Davacı, kiracı olduğu taşınmazı 1.9.2001 tarihinde temiz, bakımlı ve hasarsız olarak teslim ettiği halde verdiği 1200 dolar depozitonun iade edilmediğini bildirerek, tahsili için yaptığı icra takibine yöneltilen itirazın iptalini ve inkar tazminatına hükmolunmasını talep etmiştir. 


Davalı, tahliye edilen taşınmazda hasar tespit edildiğini bu nedenle öncelikle hasar bedeli ve sebep olduğu kira kaybının mahsubu gerektiğini bildirerek davanın reddini dilemiştir. 


Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir. 


1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalının sair temyiz itirazlarının reddi gerekir. 


2-BK.nun 256. maddesi gereğince kiracı kiralananı tam bir özenle kullanmak, BK.nun 266. maddesi hükmünce de sözleşme sonunda aldığı hal ile kiralayana teslim etmekle yükümlüdür. Ne varki BK.nun 266/2 maddesi gereğince de kiracı akit mucibince etmiş olduğu intifa sebebiyle husule gelen eksiklik yahut değişiklikten mesul değildir. Kiracı hor kullanmadan doğan zarardan sorumludur. Mecurda hasar olduğu bilirkişi raporu ile belirlenmişse de bunların normal kullanımdan mı yoksa hor kullanımdan mı meydana geldiği konusunda bir ayırım ve inceleme yapılmamıştır. Oluşan hasarların normal kullanmadan oluştuğuna dair mahkemenin kabulü gerekçesi de yeterli değildir. O halde mahkemece hasarların normal kullanım yada hor kullanım sonucu oluştuğuna dair mahkeme ve Yargıtay denetimine elverişli bilirkişi raporu alınmalı, kiralayanın takas ve mahsup define nazara alınarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir. 


Sonuç: Yukarıda 1. bentte açıklanan gerekçelerle davalının sair temyiz taleplerinin reddine, 2. bentte açıklanan gerekçelerle kararın davalı yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 28.01.2003 gününde oybirliği ile karar verildi.



Kiracı Depozito Kanunu!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com