22 / 12 / 2024

'Kira fiyatları aşırı şişti, fiyat düştü kiracı rahatladı diye bir şey yok!'

'Kira fiyatları aşırı şişti, fiyat düştü kiracı rahatladı diye bir şey yok!'

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan ekim ayı konut fiyat endeksi raporunda kasım ayında kira artış oranının düştüğü kaydedildi. Peki, uzmanlar konut kiralarına ilişkin ne söylüyor, kira fiyatları geriledi mi? İşte detaylar...



Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz günlerde ‘Kira fiyatları gerilemeye başladı’ açıklamasında bulundu. Bakanın açıklamalarının ardından Merkez Bankası ekim ayı konut fiyat endeksi raporunu yayımladı. Söz konusu rapora göre kasım ayında kira artış oranının düştüğü ifade edildi. 

Kiraların gerilediği yönünde haberler dikkat çekerken, açıklanan rakamlarla vatandaşın emlakçılarda karşılaştığı rakamlar aynı değil. 

Fahiş kira zamlarının önüne geçmek isteyen hükümet kira artışına yüzde 25 sınırı getirdi. Ancak vatandaşla ev sahibini arasında tartışmaları arttıran uygulamalar kira fiyatlarını geriletmeye yetmedi. 11 bin 402 lira asgari ücrete çalışan vatandaş emlakçılarda 2+1 daire için ortalama 15 bin lira kira fiyatıyla karşılaşıyor. Vatandaş en temel hakkı olan barınma ihtiyacını karşılamakta zorluk yaşarken, bu konuda hükümetten çözüm bekliyor.

 Kira fiyatları aşırı şişti, fiyat düştü kiracı rahatladı diye bir şey yok!

Aydınlık Gazetesi'nin haberine göre, Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ve uzun yıllar İstanbul’da emlakçılık yapan Ali Duman durumun TCMB verilerini değerlendirdi.

Ağaoğlu, açıklanan düşüşün kirasını çok abartılı bir şekilde artıran ve bir türlü konutunu verecek kiracı bulamayan ev sahiplerinin kirasını geriye çekmesinden kaynaklandığını ve sadece fiyat köpüğünün düştüğünü belirtti. Vatandaşın kira fiyatlarından dolayı yaşadıkları sıkıntıların devam ettiğini anlatan Ağaoğlu, yetkililerin fiyatların gerçek anlamda gerilemesi için atması gereken adımları sıraladı.

Aydın Ağaoğlu ev kiraları ve satılık konut fiyatlarında bir duraklama ve gerileme söz konusu olduğunu söyledi. Fakat bazı satıcılar ve emlakçılar eski alışkanlıkla belli periyotlarda fiyatları artırmayı sürdürdüğüne dikkati çeken Ağaoğlu" Bu tür yaklaşım sergileyenler kiralık gayrimenkullerine kiracı bulamıyor" diye belirtti.

Satılık gayrimenkullere de alıcı bulmakta zorlandıklarını anlatan Ağaoğlu enflasyon döneminde fiyat artışlarının çok üzerindeki oranlarda zam yapan vatandaşların da tüketicilerin alım gücünün de talebi düşürdüğünü göz ardı etmemek gerektiğini belirterek, "Şu anda ikinci konut alımına kredi kullandırılmadığı gibi.

Belli meblağ üzerindeki konutlara da hiç kredi verilmemekte pahalı konutların kredilendirilmesi zorlaştırılmaktadır. Bu da emlak piyasasında oluşan fiyat köpüğünün sonunu getirmiştir. Fiyat artışlarını devam ettirenler gayrimenkullerine ne kiracı ne de alıcı bulamamaktadırlar. Kentsel dönüşüm ve deprem konutlarının da teslim edilmesiyle, günü birlik ev kiralamada (Airbnb) verginin artırılması arzın artmasına sebep olmuş olabilir.” dedi.

Fiyatların aşırı artmış olmasından ötürü tüketicinin alım gücü yeterli olmadığını söyleyen Ağaoğlu, "Yani 11- 12 bin lira maaş alan biri nasıl çıkıp 10 -15 bin lira kira öder? Kira fiyatlarının düşmesi yani köpüğünün alınması vatandaşın derdine derman olamaz. Sorun hala önümüzde duruyor" şeklinde konuştu.

 Kira fiyatları aşırı şişti, fiyat düştü kiracı rahatladı diye bir şey yok!

‘ÇÖZÜM ÖNERİLERİ’

Ağaoğlu ayrıca kira fiyatlarının gerilemesi için bazı çözüm yolları gösterdi:

“Ev sahipleri, kiracıyı evden çıkartmak zor olduğu için evlerini boş tutmayı tercih ediyorlar. Bu noktada da kamu otoritesi belli bir sürenin üzerinde boş kalan gayrimenkullere ek bir vergi getirebilir diye düşünüyorum. Böylece konut talebi de düşürülmüş olur.

Tek gayrimenkulü olup kirasıyla geçinen ev sahipleri için de devletin bir vergisel avantaj sağlayacak düzenleme yaparak ev sahiplerinin mağduriyetini önlemesi sektöre katkı sağlayacaktır.”

"KİRA FİYATLARI AŞIRI ŞİŞTİ"

Emlakçı Ali Duman da kiraların aslında gerilemediğini örnekleriyle anlattı. Duman şu ifadeleri kaydetti:

“Bir miktar düştü ama kiracıların rahatça ev kiralayabileceği anlamına gelmiyor. Kira fiyatları aşırı şişti. Şu andan 1800 TL'den evinden çıkan kiracı başka bir eve 12 bin 500 liraya giriyor. Neredeyse 10 katı. Hal böyleyken fiyat düşe ne olacak? Buna düşme demek doğru değil.

“Ayrıca kiralar zorunlu olarak düştü. Benim emlak ofisimde mesela bazı evler var 4 aydır, 8 aydır kiralanmayı bekliyor. Eğer mülk sahibi evini kiraya vermek istiyorsa fiyatı düşürmek zorunda, başka seçeneği yok. Çünkü kiraya veremiyor ve her vermediği ay da gelir kaybediyor. Sonuç olarak mülk sahibi yüzde 10’luk bir indirim yapıyor. Bu da bir emeklinin, emekli maaşı ile bir evi kiralamasını imkânsız kılıyor. Bu durumda düşüş olsa ne olacak? Fiyat düştü kiracı rahatladı diye bir şey yok.”

Yılda birden çok temettü veren hisseler!

İstanbul'da kentsel dönüşüm ne durumda? Müteahhitler metrekare başına ne kadar istiyor?


Geri Dön