27 / 04 / 2024

İstanbul'da kentsel dönüşüm ne durumda? Müteahhitler metrekare başına ne kadar istiyor?

İstanbul'da kentsel dönüşüm ne durumda? Müteahhitler metrekare başına ne kadar istiyor?

Olası Marmara Depremi önce İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandırıldı.  Fakat kentsel dönüşümün İstanbul'da hız kaybettiği de belirtiliyor. Peki, İstanbul'da kentsel dönüşüm ne durumda? İşte detaylar...



Türkiye genelinde kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması amacıyla Kentsel Dönüşüm Yasası yürürlüğe girdi. Beklenen Marmara Depremi öncesi İstanbul'da dayanıksız yapıların yenilenmesi devam ediyor. Ancak kentsel dönüşümün kentte hız kaybettiği de belirtilmekte. 

Konuyu değerlendiren uzmanlar bunun nedenini finansmana ya da kredilere erişimde zorluklar yaşanmasına bağlıyor. İnşaat maliyetleri sebebiyle müteahhitler kat karşılığında proje yapmaya sıcak bakmazken vatandaş da cebinden ödeme yapmaktan uzak duruyor. Kentsel dönüşüm projelerinde müteahhitlerin metrekare başına istediği parayı da ev sahiplerinin karşılayamadığını dile getiriyor. 

İstanbul da kentsel dönüşüm ne durumda? Müteahhitler metrekare başına ne kadar istiyor?

Hürriyet'in haberine göre, Kahramanmaraş depremlerinin ardından müteahhitlerle anlaşıp binasını yeniden yaptırmak isteyen kat malikleri sayısında artış yaşandı.

Fakat son zamanlarda İstanbul'da kentsel dönüşümün hız kestiği dikkat çekiyor. Uzmanlar ise bu yavaşlamayı birçok nedene bağlıyor. Uzmanlar finansmana ve kredilere erişilen zorlukların bunun başında geldiğini ifade ediyor. Artan inşaat maliyetlerinin müteahhitleri zorladığını söyleyen uzmanlar, müteahhitlerin metrekare başına istediği parayı da ev sahiplerinin karşılayamadığını dile getiriyor. 

2024 YILINDA ARTACAK

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Engin Keçeli, kentsel dönüşümün İstanbul'da hızının düştüğünü ifade etti. Keçeli bunun nedenini finansman sağlamada yaşanan sorunlar genel piyasadaki iştah kaybı olarak niteledi. Bilindiği üzere bankaların konut kredilerine erişimde zorluklar devam ediyor.

Keçeli "Ancak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın kentsel dönüşümde 'yarısı bizden' kampanyasına hız verileceğini açıklaması ile yeni yılda kentsel dönüşümün artmasını bekliyoruz" ifadeleri kullandı. 

İstanbul da kentsel dönüşüm ne durumda? Müteahhitler metrekare başına ne kadar istiyor?

MÜLK SAHİPLERİ ÖDEMEK İSTEMİYOR

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa da, kentsel dönüşüm İstanbul'da biraz yavaşladığını söyleyerek, "Müteahhitler maliyetten dolayı kat karşılığı girmek istemiyorlar" dedi. Aşa, "Fazladan imar yoksa vatandaş kentsel dönüşüm tutarını cebinden ödeyecek. Bu da metrekare başına 15 - 20 bin Türk Lirası ödeme demek" diye belirtti.

Mülk sahiplerinin genelde emekli olduğunu ve bu parayı ödemek istemediğini ifade eden Aşa "Belediyeler de nüfus artışı gibi nedenlerle imarı yükseltmek istemiyor" diye konuştu. 

Yarısı bizden kampanyasının güncellenmesinin kentsel dönüşüme hız kazandıracağını söyleyen Aşa, "İmarı yükselecek bölgeler için büyük bir avantaj. Krediler ve finansman desteği hükümetin bu yapacağı düzenlemede yer alırsa kesinlikle kentsel dönüşümün artmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

'MÜTEAHHİT HAVUZU OLUŞTURACAĞIZ' 

Konutunu kendi yaptırtmak isteyen vatandaşın da uygun taşeron bulamadığını anlatan İNDER Başkanı Keçeli, bu konu içinde alacakları tedbire değindi. "Biz İNDER olarak şehrin içinde kentsel dönüşüme ağırlık vereceğiz" şeklinde konuşan Keçeli, "Aslında dolu müteahhit var. Önümüzdeki sene bir müteahhit havuzu oluşturacağız" diyerek dairesini kentsel dönüşüme sokmak isteyen vatandaşın bu havuz sayesinden en uygun müteahhitti bulabileceğini kaydetti. Keçeli "Vatandaşlar ve müteahhitler yere ki anlayışlı olsun, müteahhit karından, vatandaş ise metrekaresinden ödün vererek ortak yolda buluşurlarsa bu iş olur" ifadelerini kullandı.

Konut sektöründe 2023 yılı nasıl geçti?

Milletvekilinden yabancıya konut satışına yeni kriter getirilsin önerisi!


Geri Dön