Kira garantili ofis yatırımı konuttan karlı!
Konuttaki stok patlaması inşaatçıları ofis projelerine yöneltti. Yatırıcımcısını da, üreticisine de konuttan çok fazla kazandıran ofisler, bulunduklarını bölgeyi değerlendiriyor.
Gayrimenkulün son yıllardaki gelişim alanlarından biri de ofis. Bu alanın gelişmesinde uluslararası şirketlerin Türkiye pazarına ilgileri ve tüketicilerin nitelikli ofis taleplerindeki artış etkili oldu. Güneş Gazetesi'nde yer alan habere göre yapılan yatırımlarla yeni ofis bölgeleri doğdu. Ancak son dönemde arzın talebi aşması, ofis yatırımlarının birbirleriyle rekabet eder hale gelmesine neden oldu. Ofis sektörü artan ihtiyaçlar doğrultusunda hızla büyüyor ve gelişiyor.
PLAZALARA ALIŞTIK
Geçmişte apartman dairesi ya da han tipi yerlerde çalışan şirketler, 2000'li yılların başında plaza kavramıyla tanıştı. Böylece bir yandan profesyonel bina yönetimi hizmeti alırken diğer yandan da prestije sahip oldular. Zaman içinde teknolojik gelişmeler ve değişen trendlerle birlikte ofis kullanıcılarının talepleri de değişti.
2 MİLYON METREKARE
Ofis piyasasında 5,5 milyon metrekare ofis alanına ulaşılırken şu anda yapım aşamasında da yaklaşık 2 milyon metrekare ofis bulunuyor. Bu yıl 585 bin metrekare yeni ofis alanı arz edilmesi bekleniyor. Sektörün zirve yılı olan 2014’te 400 bin metrekare kiralama işlemi yapılırken, 2017’de 174 bin metrekare kiralama işlemi gerçekleştirildi. Bu yıl ise toplam 180 bin metrekare işlem hacmine ulaşılması öngörülüyor.
Bu yıl gerektiğinde ofis alanı, gerektiğinde sosyal alan olarak kullanılacak ofis tasarımlarının daha çok görülmesi bekleniyor. Şirketler, prestijden çok verimli ve düşük kira bedelli binaları tercih edecek. Kullanıcı açısından, yeşil bina sertifikasına sahip olması, açılabilir camlar, metroya yakınlık, Shell & Core yerine dekorasyonlu ofisler, uyku odaları ve telefonla özel görüşme bölümleri gibi özellikler yeni trendler arasında yer alıyor. Ayrıca metro hatları rindeki ofis binaları AVM'ye yakın olanlardan daha çok değerli hale geldi.
Öte yandan, yeni ofis binaları, kiracıların talebine göre şekilleniyor. Pahalı kiralar, yatırımın maliyetlerinin fazla olması ve öngörüleme-yen büyüme ve küçülme durumları çoğu şirket çalışanlarının sabit ofis tutmak yerine hazır ofis sistemlerini seçmelerine neden oluyor.
ÖNE ÇIKAN BÖLGELER
1-) Kağıthane
Levent Maslak, Anadolu Yakası'nda Ataşehir ce Kozyatağı bölgesi birincil kira değerlerini alabilen bölgeler. Gelişimini sürdüren Kağıthane, Ayazağa ve Maltepe bölges bugün sadece yüksek birim kira rakmı ödemek isteyen ve yakınındaki bölgelere hizmet saplayan şirketlerce tercih ediliyor.
2-) Kozyatağı
İstanbul Finans Merkezi'ni ayrıca değerlendirmek gerekiyor. Kozyatağı ve Ataşehir'de toplamda 200 bin metrekarelik bir ofis arzı var ve doluluk oranı yüzde 60 seviyelerinde. Ataşehir'e 800 bin metrekare ofis arzı daha gelecek.
3-) Ataşehir
Halen ofis piyasası için parlayan yıldız olurken metro bağlantısıyla yıldızının daha da parlaması bekleniyor. Son yollarda hızla gelişen ve ofis kullanıcıları tarafından tercih edilmeye devam eden Batı Ataşehir'in talep ve yoğunluk nedeniyle konumunu koruyacağı tahmin ediliyor.
4-) Maslak
Nitelikli ofis arzı ve yine Levent'e benzer kira avantajları sağlması nedeniyle tercih edilmeye devam edecek bir bölge olarak gösteriliyor. Cendere-Seyrantepe gibi yeni gelişen ve gelişmeye devam eden bölgeler de önemli kira ve fiyat avantajları sunulduğu sürece nitelikli arzla birlikte hareketlilik yaşanması da beklentiler arasında.