12 / 05 / 2024

Kira gecikme faizi 2020!

Kira gecikme faizi 2020!

Kira sözleşmesinde faiz maddesi olan ve belirtilen vade tarihinde ödenmeyen kira ücretine yasal faiz uygulanıyor. İşte kira gecikme faizi ihtarname örneği...



Gayrimenkul kiralamalarında kira ödemesinde kiracılar mal sahibine sorun oluşturuyor. Borçlar Kanunu'na göre, kira bedelinin ödenmemesi durumunda kiracı birçok sorun yaşıyor. Kiranın gecikmesi durumunda, faiz uygulanırken, kiracının temerrüde düşmesiyle tahliyesi istenebiliyor.

Kanunda kira gecikme faizi 2020

Türk Borçlar Kanunu' nun 352/2. maddesine göre; kiraya veren, kiracıya kira bedelini ödemediği için yazılı olarak iki haklı ihtar göndermiş ise açacağı dava ile kira sözleşmesini sona erdirebiliyor.

Türk Borçlar Kanunu' nun 315. maddesine göre; kiracı muaccel olan kira bedelini veya yan gideri zamanında ödemez ise, kiraya veren kiracıya 30 gün süre verip, bu sürede de borç ödenmez ise sözleşmeyi feshedeceğini bildirebiliyor.

Tahliye davası

Kiraya veren, kira bedeli ödememesi ya da geç ödemesi halinde bir yıl içerisinde iki defa haklı yazılı ihtarname gönderdiği kiracı aleyhine kira döneminin sonunda tahliye davası açabiliyor.

İki haklı ihtar nedeniyle tahliye davası açılabilmesi şartları şöyle;
- Kiracının iki haklı ihtara sebebiyet vermesi
- Bu iki ihtarın bir kira yılı içerisinde iki farklı aya ait olması
- İhtarların muaccel olan kira bedeli alacağına ait olması

Kira gecikme faizi ihtarneme örneği

İhtar eden: .............
................

.............., ..............

Muhatap: ..............
...............

Konu: Gecikmiş kira borcunun ödenmesine ilişkin ihtar

Sayın ................, 

Mülkiyeti tarafıma ait aşağıda adresi gösterilen taşınmazı ............... başlangıç tarihli yazılı kira sözleşmesine dayanarak kiracı sıfatı ile kullanmaktasınız.

Kira sözleşmesinin takip eden süreyle geçerli olacağı tararaflarca kararlaştırılmıştır:.............

Sözleşmeye göre kira bedeli aylık dönemlerde ödenecek olup, taşınmazın aylık kirası..........TL'dir.

.............

..............tarihinde yatırmanız gereken ve aylık kira bedeli olan TL'yi halan ödenmemiş bulunmaktasınız.

Sayın muhatap, yukarıda açıklanan nedenlerle ve fazlaya ilişkin haklarım saklı kalmak kaydıyla, iş bu ihtarnamenin tebliğinden itibaren...........gün içinde toplam kira bedelinden geriye kalan ve muaccel kira borcunuz olan............TL'yi ödemenizi; aksi halde temerrüt ve tahliye koşulları oluşacağından akdin feshi ve mecurun tahliyesi için aleyhinize ava açılacağını, birikmiş kira alacaklarının faizi ile tahsili için de icra takibi başlatılacağını, bu uğurda yapılacak tüm giderler ile avukatlık ücretlerinin de tarafınıza ait olacağını ihtar ederim.

Saygılarımla,

...................

SAYIN NOTER
Üç nüshadan ibaret iş bu ihtarnamenin bir suretinin karşı tarafa tebliğini, şerhi taşıyan bir suretinin tarafıma verilmesini, diğer suretinin dairenizde saklanmasına saygılarımla talep ederim.

Kira gecikme faizi nasıl hesaplanır?


Geri Dön