22 / 11 / 2024
fuzul

Kira gelir beyannamesi verecekler aman dikkat! Son 5 gün!

Kira gelir beyannamesi verecekler aman dikkat! Son 5 gün!

Gayrimenkul sahibini ilgilendiren kira gelir beyannamesinde sona yaklaşılıyor. İşte detaylar!




İKİ EŞİT TAKSİT İMKANINDAN YARARLANILABİLİR!

Kira gelirlerinden kişinin aldığı vergiler mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenebilir. Birinci taksitin 31 Mart tarihe kadar, ikinci taksitin ise 31 Temmuz tarihine kadar bu tutarların ödenmesi gerekir.

DEPREMZEDELERİN BEYAN SÜRESİ 15 AĞUSTOS'A KADAR UZATILDI

Kiraya veren tarafından ödenecek olan aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri, kiraya verilen mal ve haklara dair sigorta giderleri, konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 sene süre ile iktisap bedelinin yüzde 5'i, kiraya verilen haklar için ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyeler ile belediyelere ödenecek olan harcamalara katılma payları, gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri gibi pek çok kalem kira gelirinin tespitinde indirime gidilebilir.

Kahramanmaraş’ta olan depremlerden dolayı mücbir neden hali ilan edilen bölgelerde mükellefler tarafından verilmesi gereken beyannameler, 15 Ağustos’a kadar verilebilecek ve bu beyannamelere istinaden tahakkuk edecek vergiler de 31 Ağustos'a kadar ödenebilir.

"İSTİSNADAN YARARLANMAK İÇİN SON TARİHİ KAÇIRMAYIN"

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı olan Avukat Ali Yüksel, mülk maliklerin istisnadan yararlanabilmeleri için zamanında beyan vermeleri gerektiğini söyledi. Yüksel, "Gelir beyanını vermeyenler, beyan edilmeyen kira geliri tutarından gelir vergisi hesaplama yaparak verginin bir katı tutarı olan vergi ziyaı cezası ile karşılaşacakları şeklindeki istisnadan yararlanmayacak" ifadelerine yer verdi.

Zamanında bildirilmeyen ve ödenmeyen vergi için aylık gecikme faizi ödeneceğini ifade eden Yüksel, beyanname verilmemesinden dolayı iki kat ve birinci derecede usulsüzlük cezası uygulanacağı uyarısı yapıldı. Ali Yüksel, Türkiye’de mülkünü kiraya veren mülk sahibi sayısının 13 milyona yakın olduğunun tahmin edildiğini belirterek, "Konutta hissedar olan vatandaşlar başına 9 bin 500 TL'den fazla kira geliri elde ediyor ise beyanname verilmeli" dedi.


Geri Dön