Emlak Terimleri

Kira gelir vergisi beyanname verme süresi 2022 nedir?

Kira gelir vergisi dönemi başlıyor. Vergi mükelleflerinin öncelikle beyanname vermeleri gerekiyor. İşte kira gelir vergisi beyanname verme süresi 2022...Gelir Vergisi Kanunu gereğince her sene vergi istisna bedeli belirleniyor

Geçtiğimiz sene kira geliri elde eden mal sahipleri bu sene vergi mükellefi olabiliyor. Gelir Vergisi Kanunu gereğince her sene vergi istisna bedeli belirleniyor. Bu istisnanın altında kalan gelirler vergilendirilmezken, bu rakamdan yüksek kira geliri olanların yıl içinde iki taksitte vergi ödemeleri gerekiyor. Vergi için ilk taksit ödemeleri Mart ayında, ikinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılıyor. 

Kira gelir vergisi beyana dayalı bir vergi olduğu için mükelleflerin öncelikle aldıkları kira bedelini eksiksiz bir şekilde beyan etmeleri gerekiyor. Beyanname verilirken bir gider yöntemi de seçiliyor. Akabinde ödenecek vergi tutarı da hesaplanmış oluyor. 

1 Ocak - 31 Aralık 2021 tarihinde konut ve işyeri kira geliri olan ve istisna tutarını aşan mal sahipleri beyannamelerin ne zamana kadar verilmesi gerektiğini merak ediyoe. İşte kira gelir vergisi beyanname verme süresi 2022...

KİRA GELİR VERGİSİ NEREDE ÖDENİR?

Kira gelir vergisi ödemesi birçok noktadan yapılabiliyor. Kira gelir vergisinin ödeneceği yerler şu şekilde sıralanıyor:

Başkanlığıa ait www.gib.gov.tr internet sitesi (İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulaması) üzerinden; 

Anlaşmalı bankaların kredi kartları ile 

Anlaşmalı bankaların banka kartları veya banka hesabından,

Yabancı ülkede faaliyet gösteren bankaların; kredi kartları, banka kartları ve diğer ödeme yöntemleri ile

Anlaşmalı bankaların; 

Şubelerinden, 

Alternatif ödeme kanallarından (İnternet Bankacılığı, Telefon Bankacılığı, Mobil Bankacılık vb.),

PTT işyerlerinden,

Tüm vergi dairelerinden, ödenebilmektedir.

KİRA GELİRİ BEYANNAMELERİ NASIL VERİLİR?

Beyannameler; 

-Hazır Beyan Sistemi aracılığıyla internet ortamında, 

-Bağlı bulunulan (ikametgâhın bulunduğu yer vergi dairesi) vergi dairesine kâğıt ortamında, 

-3568 sayılı Kanun gereği elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları ile sözleşme imzalanarak e-Beyanname sisteminden, verilebilir.

Hazır Beyan Sisteminde, kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor. Kağıt ortamında hazırlanan beyanname; kayıtsız (adi) posta ile gönderilmiş veya özel dağıtım şirketleri tarafından getirilmiş ise vergi dairesi evrak kayıt tarihinde,kayıtlı posta (Taahhütlü, Acele Posta Servisi, Kurye vb.) ile gönderilmiş ise zarfın üzerine PTT tarafından tatbik edilen kabul tarihinde verilmiş sayılır.
 

KİRA GELİR VERGİSİ BEYANNAME SÜRESİ 2022

Kira gelir vergisi beyannamelerinin 31 Mart akşamına kadar verilmesi gerekiyor. 31 Mart'ın hafta sonuna denk geldiği günler bu süre değişebiliyor. Ancak bu sene 31 Mart perşembe gününe denk geliyor. 

Dolayısı ile kira gelir vergisi mükelleflerinin ay sonuna kadar beyannamelerini vererek 1. taksit ödemelerini yapmaları gerekiyor. 
 

Kiralık evde duvar delmek yasak mı?

Kiracı aidata itiraz edebilir mi?

Kiracı anahtar teslim tutanağı örneği 2022!