Emlak Terimleri

Kira gelir vergisi beyannamesi verme süresi uzadı mı? Ne zaman bitiyor?

Kira vergisi beyanname ve 1. taksit ödeme dönemi Mart ayının başında başlamıştı. Peki, kira gelir vergisi beyannamesi verme süresi uzadı mı? Ne zaman bitiyor? Bilindiği üzere konut ve işyeri gibi taşınmazların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler vergilendiriliyor

Kira gelir vergisi beyanname süresinde geri sayım başladı. Bilindiği üzere konut ve işyeri gibi taşınmazların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler vergilendiriliyor. Beyana dayalı bir vergi olan kira gelir vergisinde konutta istisna bedelinden yüksek kazanç elde edenler mükellef olurken, bu rakamdan düşük olan kazançlar vergi konusuna girmiyor.

2022 yılı vergi mükellefleri, geçtiğimiz yıl içerisinde kiraya verdiği taşınmazdan gelir elde edenler oluyor. Bu sene için istisna sınırı 7 bin TL olarak belirlendi. Buna göre toplamda geçtiğimiz sene içinde 7 bin TL'den yüksek kira elde edenler vergi beyanında bulunarak ödeme yapacak.

Kira gelir vergisi için beyanname ve ilk taksit ödeme dönemi 1 Mart'ta başlamıştı. Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen verginin ikinci taksitleri Temmuz ayında yapılacak.

Peki, kira gelir vergisi beyannamesi verme süresi uzadı mı? Ne zaman bitiyor? Henüz beyanname vermemiş olan kimselerin kaç günü kaldı? İşte merak edilen o tarihler...

KİRA GELİR VERGİSİ BEYANNAME VERME SÜRESİ UZADI MI?

Kira gelir vergisi beyanname verme süresi uzamadı. Beyannameler 31 Mart'a kadar verilebilecek. Beyanname verme süreleri Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uzatılabiliyor. Ancak 2022 yılı kira gelir vergisi beyannamesi için bir süre uzatımı yapılmadı.

GİB tarafından böyle bir açıklama gelmesi halinde haberimiz içerisine eklenecektir.

Herhangi bir süre uzatımı gelmemesi halinde beyannam süresi 31 Mart akşamına sona erecek.

KİRA GELİR VERGİSİ BEYANI NASIL YAPILIR?

Kira gelir vergisi için beyanlar online olarak verilebildiği gibi vergi dairesine giderek de verilebiliyor. Genellikle işi olan ve vakti olmayan kimseler hazır beyanname sistemini kullanırken, online beyan veremeyen kimseler ise vergi dairesine giderek işini hallediyor.

Hazır Beyanname sisteminde, beyan online olarak onaylandığı zaman beyanname verilmiş oluyor. Kağıt halinde verilen beyanname ise; kayıtsız verilmişse vergi dairesi evrak kayıt tarihinde,kayıtlı posta vasıtası ile gönderilmişse zarftaki kabul tarihinde verilmiş sayılıyor.

Kira sözleşmesinin yenilenmeyeceği ihtarı nasıl ve ne zaman gönderilir?

Nisan kira artış oranı 2022 ne zaman açıklanacak?

Kira sözleşmesi en az kaç yıl olur?