04 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi ilk taksiti!

Kira gelir vergisi ilk taksiti!

Kira gelir vergisi, mesken ve işyeri kiralamalarından elde edilen gelirler için alınıyor. Bir takvim yılı boyunca elde edilen gelirler için vergi iki taksitte ödeniyor. İşte kira gelir vergisi ilk taksiti...



Kira gelir vergisi ilk taksiti!

Kira gelir vergisi, mesken ve işyeri kiralamalarından elde edilen gelirler için alınıyor. Bir takvim yılı boyunca elde edilen gelirlerin istisna bedelinden yüksek olması halinde vergi ödemesi zorunlu kılınıyor.


1 Ocak 2013 - 31 Aralık 2013 tarihleri arasında elde edilen gelirin meskenlerde 3.200 TL'yi; işyerinde ise 26.000 TL'yi geçmesi halinde vergi ödenmesi gerekiyor.


Vergi ödemelerinde öncelikle vergi dairesine beyanda bulunulması şart. Beyannamelerin en son 25 Mart'ta verileceği vergi olan kira gelir vergisi iki eşit taksit halinde ödeniyor.


Buna göre kira gelir vergisi ilk taksiti en son 31 Mart'ta ödenecek. İkinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılacak.


Eksik beyan veren ya da hiç beyanname vermeyen vatandaşlar konutlardan elde edilen kira gelirleri için 3.200 TL’lik istisnadan yararlanamıyor. 


Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kirası gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabilirler.


Geçmiş takvim yıllarına ait kira gelirlerini ilgili beyan döneminde hiç beyan etmeyen veya eksik beyan eden kira geliri sahiplerinin bu gelirlerini, Vergi Usul Kanununda yer alan Pişmanlık ve Islah hükümlerinden yararlanarak beyan etmeleri de mümkündür. 


Vergi dairesinin bilgisine girmeden önce, vergi dairesine kendiliğinden dilekçe ile bildirilmesi ve dilekçenin verildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde hiç verilmemiş beyannamenin verilmesi ya da eksik veya yanlış yapılan vergi beyanının düzeltilmesi ve ödeme süresi geçmiş verginin aynı sürede ödenmesi halinde bu mükellefler de konut istisnasından yararlanacak ve gecikmeden dolayı adlarına vergi ziyaı cezası kesilmeyecektir. 


Bu mükellefler hakkında pişmanlık zammı uygulanacak ve birinci derece bir kat usulsüzlük cezası kesilecektir.



Kira beyanı hadleri!


Geri Dön