Vergi

Kira gelir vergisi ödeyecek misiniz?

1 Mart’ta başlayacak kira geliri beyanında 2014 yılında elde ettiğimiz kiralar için beyanname vereceğiz. 25 Mart’a kadar sürecek beyan sürecinde varsa ödenecek vergi 2 eşit taksitte 31 Mart ve 30 Temmuz’da ödenebiliyor.

Her yıl belirlenen istisna oranı elde edilen kira gelirinden düşülerek vergi avantajı sağlanabiliyor. Ancak istisnadan yararlanmanın şekil ve şartı var.

 

Haber7 Emlak Yazarı Hatice Kolçak bu istisnaların neler olduğunu ve kimlerin yararlanacağını  yazdı...

 

Konut istisnası 

2014 yılı meskenler için belirlenen istisna oranı 3 bin 300 lira. Gerçek kişilerin yıllık elde ettikleri kira geliri 2014 yılı için 3 bin 300 liranın altında kalıyorsa beyan vermeye gerek yok. İstisna oranının üzerinde bir kira geliri söz konusu ise önce istisna oranı 3 bin 300 lira düşülür kalanı üzerinden vergilendirilir. Örneğin geçen yıl toplamda 3 bin lira kira geliriniz var ise beyan vermeyeceksiniz. 10 bin lira kiranız var ise 3 bin 300 lirayı düşecek kalanı üzerinden hesap yapacaksınız.

 

Beyanda tahsil önemli

 Almadığınız kiranın beyanı olmaz. Kiracınız ödemelerini yapmadıysa ya da eksik yaptıysa siz tahsilatını yaptığınız kadar geliri beyan edeceksiniz.Ödenmeyen kiralar daha sonra tahsil edildiklerinde hangi senede alındıysa o yıla tahsilat işlenir. Örneğin 2012-2013 yıllarında tahsil edemediğiniz kirayı 2014 yılında aldığınızda bu yılın beyanına koyacaksınız. Hatice Kolçak

 

İşyeri beyan sınırı 

2014 yılı işyeri kira geliri brüt 27 bin liranın altında kalıyor ise beyan vermeye gerek yok. 27 bin liranın üzerinde olan iş yeri kira geliri beyan edilir.  Meskenden farklı olarak istisna uygulanmaz tamamı üzerinden hesap yapılır. Örneğin, 2014 yılında 25 bin lira kira elde edilmiş ve kiracı tarafından vergi kesintisi yapılmış ise bu gelir beyan edilmez.Ancak 35 bin lira kira elde edilmiş ise beyan sınırını geçtiği için aradaki fark değil tamamı üzerinden beyan verilir.

 

Stopajdan kiracı sorumlu 

Kiracının vergi kesintisini (stopaj) ödememesinden kiraya veren sorumlu değildir. Kiracı ödememiş olsa bile kesintiyi kiraya veren kirasında indirim konusu yapabilir. Vergi dairesi gecikmelerle birlikte kiracıdan tahsilatını mutlaka yapacaktır. 

 

Aynı konutta birden fazla ortak 

Bir konutun birden fazla ortağı olabilir. Bu bazen miras yoluyla gelen mülk, bazen karı kocanın ortak olduğu bir konut olur. Böyle bir durumda her ortak kendi payına düşen geliri beyan eder. Ayrıca her ortak ayrı ayrı meskenlere uygulanan 3 bin 300 lira istisna oranından faydalanabilir bu da büyük bir avantaj sağlar.

 

Birkaç konutu olanlar 

Birden fazla konuttan kira geliriniz var ise sadece bir kere istisna oranından faydalanbilirsiniz. Örneğin kira gelirinizin olduğu  3 konuttan toplamda 30 bin lira kira topluyorsanız, ancak bu rakamdan sadece 3 bin 300 liralık istisna oranını düşebilirsiniz.

 

İstisna uygulamasından kimler faydalanamaz 

Ticari, zirai veya mesleki kazancını yıllık beyanname ile beyan etmek zorunda olan doktor, avukat, tüccar, esnaflar istisna oranından faydalanamazlar.

 

Bir de zamanında gelirini beyan etmeyen ya da eksik beyan verenlerde maliyenin tespit etmesi sonucu istisna oranından yararlanamazlar.

 

2013 yılında yapılan yeni bir düzenleme daha var. Ayrı ayrı ya da birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının tutarının toplamı 97 bin(2014 yılı) lirayı aşanlar istisnadan faydalanamazlar (GVK Md.21/son 286 nolu GV tebliği)

 

Örneğin; 2014 yılında 25 bin lira kira geliri, 10 bin lira faiz geliri ve 70 bin lira toplamda 105 bin lira ücret geliriniz var ise 3 bin 300 lira olan istisnadan faydalanamazsınız.

 

Konut ve işyeri kira geliri olanlar 

Konut ve işyeri kira geliri elde edenler istisnayı geçen mesken kirasını ve brüt 27 bin lirayı geçen işyeri kirasını beyan edecekler.

 

Ayrıca, 2014 yılı içinde istisna ve stopaj kapsamında olmayan kira geliri için beyan sınırı 1.400-lira. Bu sınırı aşanlar kira geliri beyanı vermek zorundalar.


Vatan