Emlak Terimleri

Kira gelir vergisi ne zaman ödenir 2022?

Kira gelir vergisi ödeme tarihleri, mesken ve işyeri kira gelir sahipleri tarafından merak ediliyor. Bu sene kira gelir vergisinde istisnasında artış yaşandı. Belirlenen sınırı aşanlar vergi mükellefi olacak. Peki, 2022 kira gelir vergisi ne zaman ödenecek?İster mülkünü ilk kez kiraya vermiş olsun, ister senelerdir kirada mülkü olsun istisna sınırını aşması durumunda (diğer muafiyet durumları hariç) vergi mükellefi oluyor

Geçtiğimiz yıl kira geliri elde edenler, bu sene vergi sorumlusu olacak. İster mülkünü ilk kez kiraya vermiş olsun, ister senelerdir kirada mülkü olsun istisna sınırını aşması durumunda (diğer muafiyet durumları hariç) vergi mükellefi oluyor. 

2022 kira geliri istisna sınırı Gelir Vergisi Genel Tebliği kapsamında açıklandı. Yeni tebliğ gereğince kira gelir vergisi istisnası 9.500 TL oldu. Bu rakamdan yüksek mesken kira geliri olanlar vergi ödeyecekler. Peki, 2022 kira gelir vergisi ne zaman ödenecek?

KİRA GELİR VERGİSİ ÖDEME TARİHLERİ 2022

Kira gelir vergisi, diğer vergiler gibi senede iki taksitte ödenebiliyor. Ancak öncelikle kira gelirinin beyanı yapılıyor. Beyan edilen tutar üzerinden hesaplanan vergi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor.

 

Kira gelir vergisinin ilk taksiti Mart ayında, ikinci taksiti ise Temmuz ayında ödenecek. Beyanname ise Mart ayının 25'i akşamına kadar yapılabilecek. Kira geliri olmasına karşın beyanname verilmezse ve bu durum tespit edilirse istisnadan faydalanılamayacak.

Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kirası gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabilirler.

KİRA GELİR VERGİSİ BEYAN VE ÖDEME YERLERİ

İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulaması üzerinden;
- Anlaşmalı bankaların banka kartları veya banka hesabından,
- Yabancı ülkede faaliyet gösteren bankaların; kredi kartları, banka kartları ve diğer ödeme yöntemleri ile,

Anlaşmalı bankaların;
- Şubelerinden,
- Alternatif ödeme kanallarından (İnternet Bankacılığı,
Telefon Bankacılığı, Mobil Bankacılık vb.),

PTT işyerlerinden,

Tüm vergi dairelerinden, ödeyebileceklerdir.

 

Tapu masrafları ne kadar 2022?