Emlak Terimleri

1 evi olan kira vergisinden muaf mı, değil mi?

Kira gelir vergisi ilk taksit ödemeleri Mart ayı sonunda sona erecek. 1 evi olanlar vergiden muaf olup olmadıklarını merak ediyor. Peki, 1 evi olan kira vergisinden muaf mı, değil mi?Evini geçtiğimiz sene evini kiraya vererek gelir elde edenler vergi mükellefi oluyor

Gayrimenkul kiralamalarından elde edilen gelirler vergiye tabi tutuluyor. Evini geçtiğimiz sene evini kiraya vererek gelir elde edenler vergi mükellefi oluyor. Vergilendirmede aranan kıstas ise istisna sınırı oluyor. İstisna sınırından yüksek gelir elde edenler vergi mükellefi olurken, sınırın altında gelir elde edenler ise vergi ödemekle mükellef olmuyor.

Konut kira geliri istisnası geçtiğimiz aylarda Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2021 yılı için 7 bin TL’si gelir vergisinden istisna edildi.

Dolayısı ile geçtiğimiz yıl toplam 7 bin TL üzerinde konut kira geliri bulunan ev sahiplerinin beyanname vererek vergi ödemesi yapmaları gerekiyor. 1 evi olup kiraya veren ve kendi kirada oturanlar ise mükellefiyet durumunu merak ediyor. Peki, 1 evi olan kira vergisi öder mi?

GERÇEK GİDER YÖNTEMİNDE İNDİRİLEBİLEN GİDERLER

Gerçek gider usulünde, gayrisafi hâsılattan indirilecek giderler Gelir Vergisi Kanunu’nun 74 ncü maddesinde belirtilmiştir. Bu usule göre gayrisafi hâsılattan indirilebilecek giderler aşağıdaki gibidir:

1. Kiraya veren tarafından, kiraya verilen gayrimenkul için ödenen; aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri,

2. Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile mütenasip olan idare giderleri,

3. Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri,

4. Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara sarf olunan borçların faizleri ile konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin %5’i (iktisap bedelinin %5’i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanacak, indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır.

5. Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen, emlak vergisi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalara katılma payları,

6. Amortismanlar,

7. Kiraya veren tarafından, kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri,

8. Kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler,

9. Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kirayla oturdukları konut veya lojmanların kira bedeli [Dar mükelleflerin (yurt dışında işçi olarak çalışan Türk vatandaşlarımız da dar mükellef kapsamındadır) yabancı ülkelerde ödedikleri kira bedelleri hariç], (Kirayla oturdukları konutlar için yapılan kira giderlerinin bu hükme göre indirilebilmesi için, söz konusu kira giderlerinin vergi iadesinde kullanılmamış olması gerekmektedir.)

10.Kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olarak sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar.

1 EVİ OLAN KİRA VERGİSİNDEN MUAF MI, DEĞİL Mİ?

1 evi olan ve kendi de kirada oturan mal sahiplerinin muafiyet durumu doğuyor. Ancak 1 evi olmasına rağmen kirada oturmayan, eşinin ya da yakının evinde oturanlar yine mükellef oluyor. Bunun nedeni ise ancak kendi evini kiraya vererek kendi de kirada oturanların ödedikleri bedeli beyanname sürecinde indirmeleri.

Beyanname sürecinde seçilecek gider yöntemi kapsamında belirtilerek vergiden düşülebiliyor. Gerçek gider yöntemini seçen mükellefler ödedikleri kira bedelini vergi borcundan gider olarak düşebiliyor. Böylece tek evi olan kira vergisi ödemeyebiliyor. 

Kira kaç gün gecikirse ihtar çekilir?

Kirasını düzgün ödeyen kiracı nasıl çıkarılır?

Tapu sorgulama şifresiz nasıl yapılır?