27 / 12 / 2024

Kira gelir vergisinden düşülecek giderler!

Kira gelir vergisinden düşülecek giderler!

Kira gelir vergisi, konut/işyeri sahiplerinin kirada olan ve gelir sağlayan bu taşınmazları için ödemekle yükümlü oldukları vergi çeşidi olarak tanımlanıyor. Peki, kira gelir vergisinden düşülecek giderler neler?



Kira gelir vergisinden düşülecek giderler!

Kira gelir vergisi, konut/işyeri sahiplerinin kirada olan ve gelir sağlayan bu taşınmazları için ödemekle yükümlü oldukları vergi türü olarak biliniyor.  Söz konusu bu gelirlerin her yıl beyan edilmesi de zorunlu tutuluyor.  Aksi takdirde beyan vermeyen kişiler hem istisna oranından faydalanamıyor, hem de her ay için 1.40 gibi bir oranda ceza ödemek zorunda kalıyor.


Kira gelir vergisi 2 eşit taksitte ödeniyor.  Birinci taksit Mart ayı içersinde, ikinci taksit ise Temmuz ayı içinde ödenmesi gerekiyor. 


Ticari kazançlar, zirai kazançlar, ücretler, serbest meslek kazançları, gayrimenkul sermaye iratları, menkul sermaye iratları, diğer kazanç ve iratlar gelir vergisi kanunundaki gelir kavramına giren kazanç ve iratlar olarak karşımıza çıkıyor. 


Her yıl kira geliri için bir istisna sınırı belirleniyor. 2015 yılı için de bu sınır 3 bin 600 TL olarak belirlendi. Buna göre eğer elde edilen kira geliri 3 bin 600  TL'nin altında ise vergi dairesine gidip beyanname vermeye gerek olmuyor. 


Ancak, 3 bin 600 TL'nin üstünde kira geliri elde edilmişse bu istisna sınırı düşülüp beyanname verilmesi gerekiyor.  Peki, kira gelir vergisinden düşülecek giderler neler?


Gerçek Gider Yönteminde Kira Gelirinden İndirilecek Giderler;

Gerçek gider usulünde, gayrisafi hâsılattan indirilecek giderler Gelir Vergisi Kanunu’nun 74 ncü maddesinde belirtilmiştir. Bu usule göre gayrisafi hâsılattan indirilebilecek giderler aşağıdaki gibidir:


1. Kiraya veren tarafından, kiraya verilen gayrimenkul için ödenen; aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri,


2. Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile mütenasip olan idare giderleri,


3. Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri,


4. Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara sarf olunan borçların faizleri ile konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin %5’i (iktisap bedelinin %5’i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanacak, indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır.


5. Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen, emlak vergisi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalara katılma payları,


6. Amortismanlar,


7. Kiraya veren tarafından, kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri,


8. Kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler,


9. Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kirayla oturdukları konut veya lojmanların kira bedeli [Dar mükelleflerin (yurt dışında işçi olarak çalışan Türk vatandaşlarımız da dar mükellef kapsamındadır) yabancı ülkelerde ödedikleri kira bedelleri hariç], (Kirayla oturdukları konutlar için yapılan kira giderlerinin bu hükme göre indirilebilmesi için, söz konusu kira giderlerinin vergi iadesinde kullanılmamış olması gerekmektedir.)


10.Kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olarak sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar.


Kira gelir vergisi gerçek gider yöntemi nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön