29 / 04 / 2024

Kira gelir vergisinden kimler muaf olur?

Kira gelir vergisinden kimler muaf olur?

Kira gelir vergisi gayrimenkulünü kiraya veren ve kira geliri 3 bin liranın üstünde olan kişilerin devlete ödemekle yükümlü olduğu bir vergidir. Peki kira gelir vergisinden kimler muaf olur?



Kira gelir vergisinden kimler muaf olur?


Kira gelir istisna sınırını geçen herkes kira gelir vergisini ödemekle yükümlüdür. Kira gelir vergisi ödemesi iki ayrı dönemde gerçekleşir. İlk ödeme dönemi Mart ayı içinde, ikinci ödeme dönemi ise Temmuz ayı içinde yapılır. Kişiler 12 aylık kira gelir bedellerinin yaklaşık 1 aylığını vergi olarak ödemek zorundadır.


Kira gelir vergisinden kimler muaf olur? Kira gelir vergisi muafiyeti için neler gereklidir? sorularının cevabı haberimizin devamında yer alıyor. Kira gelir vergisi muafiyeti bir kaç koşulda mümkündür. Bu koşullar ise şöyle;


- Kullanılmayan gayrimenkullerin korunması amacıyla bedelsiz olarak başkalarının kullanılmasına bırakılması durumunda,


- Gayrimenkulün bedelsiz olarak çocuklara, anneye, babaya ve kardeşlere ikamet etmesi için verilmesi durumunda,


- İşyeri kira geliri 1.170 lira olup ta kira stopajı ödemeyenler,


- Yurtdışında ikamet edip ya da yurtdışında çalışıp ta Türkiye'de işyerini kiraya verenler


- Genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kiralamalarda emsal kira bedeli uygulanmıyor.



Kira gelir vergisi nereye ödenir?



Kira gelir vergisi mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine, Bağlı olunan vergi dairesinin bulunduğu yerin belediye sınırları dışındaki vergi dairelerine, tahsile yetkili banka şubelerine ödenebilir.



Kimler kira gelir vergisi öder?

Kira geliri vergisi nasıl hesaplanır?


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön