30 / 06 / 2024

Emlak vergisi ödemelerinde son 15 güne girildi! Emlak vergisi nasıl hesaplanır, kimler muaf olur? 

Emlak vergisi ödemelerinde son 15 güne girildi! Emlak vergisi nasıl hesaplanır, kimler muaf olur? 

Milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiren emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri için son tarih 31 Mayıs olarak belirtildi. Peki emlak vergisi nasıl hesaplanır? Emlak vergisinden kimler muaf olur? 



Ev, arsa, iş yeri gibi gayrimenkul sahipleri tarafından ödenen emlak vergisi için artık son 15 güne girildi. 

Milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiren emlak vergisinde emeklilere, dul ve yetimlere, işsizlere, ev kadınlarına belli şartlarla muafiyet tanınıyor. Söz konusu bu şartları sağlamayanların da vergilerini zamanında yatırması gerekiyor. 

Paylaşılan bilgilere göre en fazla brüt 200 metrekare ve tek konuta sahip olan; hiçbir geliri olmayan ev hanımları ve işsizler, SGK'dan almış oldukları aylıktan başka geliri olmayan emekliler (ve bunların dul ve yetimleri), engelliler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri emlak vergisinden muaf oluyor.

Ayrıca senenin yalnızca belirli bir döneminde oturulan yazlık, yayla evi gibi konutlar emlak vergisi muafiyeti kapsamında bulunmuyor. Fakat emekli olup sürekli ikamet edilen tek bir yazlık için muafiyet durumu bulunuyor. Emlak vergisinden muaf olanların eğer bir konutu bir de yazlığı varsa ikisi için de ödeme yapması gerekli.

Emlak vergisi ödemelerinde son 15 güne girildi! Emlak vergisi nasıl hesaplanır, kimler muaf olur? 

Bunun dışında sahip olduğu tek konutu kiraya vererek, başka bir evde kirada oturanlar da emlak vergisinden muaf oluyor. Yine tek bir konutu olan emekliler eğer başka bir gelirleri de yoksa bu konutları için emlak vergisinden muaf oluyor.

Bu sebeple çalışan emekliler bu avantajdan yararlanamıyor fakat eğer çalışmayı bırakırlarsa muafiyet devreye giriyor.

Pek çok kişinin merak ettiği ve araştırdığı emlak vergisi muafiyeti emekli olunan tarihi takip eden sene itibarıyla başlıyor. Geçen sene emekli olanlar için muafiyet bu sene başladı. Bu sene emekli olup bildirimde bulunan EYT'liler ise gelecek sene itibarıyla vergiden muaf olacak.

Muafiyetten faydalanacak olan EYT'lilerin bunun için konutun bağlı bulunduğu belediyeye sadece ilgili formu doldurarak başvurması yeterli.

Bu sene satılan konutun emlak vergisini konutu satan ödeyecek. Alıcı ilk sene  vergi ödemez. Sadece belediyeye bildirim verir. Bu sene konut alan için vergi ödemesi 202 yılında başlıyor. 

EMLAK VERGİSİ HESAPLAMA

Mükelleflerin bina, arsa ve arazilerinin 2024 yılı vergi değerleri, 2023 yılı vergi değerlerinin, bu seneye ait yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde 29.23 oranında artırılması suretiyle hesaplandı. Bu sene için hesaplanmış olan emlak vergisinin ilk taksiti bu ay ödenirken, ikinci taksit de Kasım'da yatırılacak.

 

SSK, Bağkur, memur emeklisi zammı için yeni ipucu ortaya çıktı! 10, 15 ve 20 bin TL emekli maaşı alanlar dikkat!

Konuta talep azaldı fiyatlar ucuzladı! Düşüş devam edecek mi?

Trafik cezalarında yeni dönem! Trafikte telefon ile konuşma cezası ne kadar oldu?


Geri Dön