Kira geliri 500 TL üstünde olanlar!
Kira geliri elde eden taşınmaz sahiplerinin elde ettiği gelirin "kira bedeli vergi sınırı" nın üzerinde olması halinde beyanda bulunmaları gerekiyor. İşte kira geliri 500 TL üstünde olanların yapması gerekenler..
Kira geliri 500 TL üstünde olanlar!
Kira geliri elde eden taşınmaz sahiplerinin elde ettiği gelirin "kira bedeli vergi sınırı" nın üzerinde olması halinde beyanda bulunmaları gerekiyor. Ayrıca bu bedelin üzerinde gelir elde edenlerin, kira geliri ödemelerini banka aracılığı ile almaları gerekiyor.
268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ gereğince, mesken kiralamalarında kira bedeli banka sınırı 500 TL olup, bu bedelin altında gelir elde edenler, ödemeyi banka üzerinden almak zorunda değiller.
Ancak 500 TL ve üzeri mesken kira geliri elde eden kimselerin kira bedelini banka üzerinden alması ve kira gelir vergisi dönemlerinde beyanda bulunmaları gerekiyor.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Konut Kira gelirlerinin 500 TL ve üzerinde olması halinde 01.11.2008 tarihinden itibaren bu kiralar Banka veya PTT’den Tahsil ediliyor; Elden tahsil edilmesi halinde ise cezai sorumluluk ev sahibine ait oluyor.
Kira Bedelleri; Nakden (TL, Döviz), Havale yoluyla ve ayni olarak (Emsal bedel uygulanır) tahsil edilebilir.
Kiralanan yer için yapılan masrafın kiradan düşülerek tahsil edilmesi halinde kira bedelinin tam beyan edilmesi gerekmektedir.
Dövizli tahsil edilen kira bedelleri, tahsil günündeki T.C. Merkez Bankası döviz alış kuru esas alınarak TL’ye çevrilir. Belirlenen Döviz’in T.C. Merkez Bankasında karşılığı yoksa Maliye Bakanlığı’nın belirlediği değerleme kuru ile değerlenir.
Konutlarda 500 TL'nin üstündeki kiraların, İşyerlerinde ise tutarı ne olursa olsun tüm kira bedellerinin 01.11.2008 tarihinden itibaren 268 sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliğine göre banka veya PTT’den yatırılma zorunluluğu getirilmiştir.
Konutlarda uygulanan 500 TL’lik sınır her konut için ayrı ayrı uygulanacaktır. Yani bir kişinin sahibi olduğu ve mesken olarak kiraya verdiği iki konuttan birinin aylık kirasının 400 diğerinin 600 TL olduğu varsayılırsa, ev sahibinin sadece 600 TL olan konut için kira bedelini Banka’dan veya PTT’den tahsil etme zorunluluğu olup, 400 TL kirası olan konutun kirasını isterse elden nakit olarak da alabilecektir.
Tebliğlerle yapılan düzenlemelere göre bankadan ödeme/tahsil edilme kapsamına girenlerde, İŞYERİ KİRALARINDA KİRACI, KONUT KİRALARINDA İSE EV SAHİBİ sorumlu olacaktır.
Ceza Uygulaması; Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 inci maddesinde yer alan hüküm uyarınca, mükerrer 257 nci maddeyle getirilen zorunluluklara uymayanlara özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerekmektedir. Anılan madde uyarınca bu Tebliğ ile 01/11/2008 tarihinden itibaren getirilen zorunluluklara uymayanlara kesilecek ceza, 2012 yılı için; Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında 1.170 TL'den,- İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 580 TL'den, Yukarıda yazılı bulunanlar dışında kalanlar hakkında 280 TL'den az olmamak üzere her bir işlem için bu işleme konu tutarın %5'idir.
GMSİ rehberi 2014!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com