01 / 01 / 2025

Kira geliri beyanı nasıl yapılır?

Kira geliri beyanı nasıl yapılır?

Gayrimenkulünüz üzerinden kira geliri elde ettiğinizi düşünelim. Gelir Vergisi Kanununa göre, elde ettiğiniz gelirin karı üzerinden vergi ödemeniz; bunun için ise beyanda bulunmanız gerekiyor. Peki kira geliri beyanı nasıl yapılır?



Kira geliri beyanı nasıl yapılır?

Kira geliri elde eden kimselerin, Maliye Bakanlığı'nda beyanda bulunmaları gerekiyor. Beyannamede belirtilen kira geliri istisna tutarının altındaysa veya gelir üzerinden kimi giderler karşılanıyorsa, vergi ödenmiyor. Peki kira geliri beyanı nasıl yapılır, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kira geliri elde edenler vergi beyannamelerini ikametlerinin bulunmuş olduğu bölgede yer alan Vergi Dairelerine Nüfus Cüzdanı ile birlikte giderek; memur aracılığı ile veriyor.


Ayrıca, Maliye Bakanlığı'nın 2012 yılında uygulamaya almış olduğu internet vergi dairesi aracılığı ile, önceden hazırlanmış kira sistemi sayesinde online olarak da beyanname verilebiliyor.


Mali Müşavir aracılığı ile de internet ortamında beyanname verilebiliyor. Söz konusu vergide götürü gider veya gerçek gider seçenekleri bulunuyor. Gerçek gider yönteminde beyan edilen harcamalar aşağıda bulunuyor:

- Yüzde 10'una kadar şahıs ve bireysel emeklilik sigortaları

- Bireylerin kendileri veya çocukları için yaptıları eğitim giderleri

- Başka bir yerde kirada oturulması halinde kira giderleri

- Sahip olunan mülk için ödenen faiz giderleri


"Kimler kira gelir vergisi öder?" sorusunun yanıtına gelince; Kira geliri elde eden tüm vatandaşların Bakanlığa verdikleri beyanname üzerinden yapılan incelemelere göre, gelir istisna tutarının altındaysa gelir vergisi alınmıyor.


Gelir vergisi, elde edilen gelirden değil; kar üzerinden ödeniyor. Bu nedenle kira geliri istisna tutarını aşan mal sahiplerinin bu noktada giderleri de mevcut ise yine kira gelir vergisi alınmıyor. 



Kira geliri vergisi ödenecek mal ve haklar!
Kimler kira gelir vergisi öder?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön