Kira geliri elde edenler şimdi bakın! Bunları yaparsanız 33 bin TL'niz cebinizde kalır!
Konut kira geliri elde eden kişilerin, beyanname vermesi gerekiyor. Peki konut kria gelirlerinin beyanı nasıl yapılır? İşte merak edilenler...
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz günlerde kira gelirlerinin vergi dışı bırakılmasının engellenmesi için çalışma sürdürdüklerine, Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) vergide gönüllü uyumu artırma çalışmalarına devam ettiğine dikkat çekti.
Dünya Gazetesi köşe yazarı Mahmut Bülent Yıldırım, bugünkü köşesinde kira gelirlerini kaleme aldı ve "Bakan Şimşek, Başkanlığın, kayıtlı mükelleflere verdiği hizmetlerin yanı sıra kayıt dışı ekonomiyle mücadele anlamında da denetim çalışmalarını aralıksız devam ettirdiğini, kira gelirlerinin doğru beyan edilmesinin sağlanması için gayrimenkul sahiplerinin kira gelirlerinin mercek altına alındığını açıkladı" ifadelerini kullandı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı trarafından kira gelirlerinin mart ayındaki beyanından önce gayrimenkul sahiplerinin kira gelirlerinin doğru beyan edilmesini sağlamak için yaklaşık 4,5 milyon konutun analiz edildiğini, kiralık olarak kullanıldığı tespit edilen adreslerde fiili tespitlerin yapılacağını duyurdu.
2023'te elde edilen ve 2024 yılı Mart döneminde beyan edilecek olan konut kira gelirlerinin beyanı ile ilgili detaylar merak edilmeye başlandı.
KONUT KİRA GELİRİNDE İSTİSNA NASIL GEÇERLİ OLUR?
Gelir Vergisi Kanununun 70'inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi sonucunda elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” şeklinde tanımlanıyor ve bu gelirler belirli şartlarda gelir vergisine ve beyana tabi bulunuyor.
Mahmut Bülent Yıldırım, söz konusu yazısında, kira gelirinde gelirin elde edilmesinin tahsil esasına bağlandığını belirtti ve "Tahsil esasına göre kira gelirinin vergilendirilmesi için nakden veya ayni olarak tahsil edilmiş olması gerekiyor" bilgisini verdi.
"Konut kira gelirlerinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2023 yılı için 33 bin TL'si gelir vergisinden istisna tutulmuştur" ifadelerini kullanan Yıldırım, bu istisnanın iş yeri kiralarında geçerli olmadığına dikkat çekti.
Yıldırım "Konut kira geliri elde eden kişilerin, istisna tutarının altında kira geliri elde etmeleri halinde bu gelirleri için beyanname vermesine gerek bulunmuyor" açıklamasını yaptı.
BİRDEN ÇOK EVİ OLANLAR NE YAPMALI?
Bir mükellefin birden fazla konuttan kira geliri elde etmesi durumunda istisna tutarının kira geliri toplamına bir kez uygulanacağının altını çizen Yıldırım, "Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması durumunda, bu konuttan elde edilen kira gelirlerinin vergilendirilmesinde, her bir ortak için 33 bin TL'lik istisna ayrı ayrı uygulanır" dedi.
2023'te 1 milyon 578 bin 932 mükellefin kullanmış olduğu Hazır Beyan Sistemi, mükelleflerin, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından beyannamelerinin hazırlanarak internet ortamında onayına sunulduğu bir sistem olarak kullanılıyor.
HAZIR BEYAN SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR? BEYAN ETMEYENLER NE YAPACAK?
Mükellefler önce sisteme giriş yapıyor ardından önceden hazırlanmış olan beyannameyi kontrol ediyor, değişiklik yapması gerekiyorsa yapıyor ve değişiklikleri yaptıktan sonra beyanname onaylanıyor.
Yıldırım, "GİB tarafından 2023 yılına ilişkin olarak kira geliri elde edebilme potansiyeline sahip yaklaşık 4,5 milyon konut analiz edilerek fiili tespitlerle birlikte banka hesap verileri ve vergi beyanlarıyla karşılaştırılarak kira beyanlarını beyan etmeyenler veya eksik beyan edenler belirlenecek" açıklamasında bulundu ve 2023 yılı öncesi kira gelirlerini beyan etmeyenler veya eksik beyan edenler hakkında cezalı tarhiyatlar yapılacağını, konut kira gelirleri için belirlenen 33 bin TL'lik istisnadan yararlanamayacağını söyledi.
Tapu sahipleri dikkat! Emlak vergisi 2024 ödemeleri bu tarihte başlıyor!