28 / 04 / 2024

Kira geliri için vergi beyanı ne zaman verilir?

Kira geliri için vergi beyanı ne zaman verilir?

Taşınmaz mal kiralamalarından elde edilen kira kazançları, vergiye tabi tutuluyor. Kira gelir vergisi için öncelikle beyanname veriliyor. Peki, kira geliri için vergi beyanı ne zaman verilir?



Kira geliri için vergi beyanı ne zaman verilir?

Taşınmaz mal kiralamalarından elde edilen kira kazançları, vergiye tabi tutuluyor. Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden;


- Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını  aşanlar,

- İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını aşanlar beyanname vermek zorunda oluyor.


Mesken kiralamalarında elde edilen kira gelirleri için istisna bedeli 3.300 TL olarak belirlendi.


İşyeri kiralamalarında elde edilen kira gelirleri için ise istisna bedeli 27.000 TL olarak belirlendi. 


Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı iki farklı şekilde tespit edilebiliyor: Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç), Gerçek Gider Yöntemi.


Bu gider yöntemlerinden biri seçilerek kira vergisinde birtakım indirimler yapılabiliyor. Peki, kira geliri için vergi beyanı ne zaman verilir?


Vergi için beyannameler 25 Mart'a kadar veriliyor. İki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisinin 1. taksiti Mart ayında, 2. taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor. Vergi, bağlı olunan vergi dairesine ödeniyor.



Kira geliri indirimleri 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön