Kira geliri vergisinde bu şekilde indirim yapılıyor: 2023'te 21 bin TL'den fazla kira geliri elde edenler dikkat!
Kira gelirleri için beyanname dönemi bugün itibarıyla başladı. Peki kira geliri beyanında gerçek gider ile götürü gider arasındaki fark ne? Kira geliri vergisinde nasıl indirim yapılır? İşte merak edilenler...
1 Ocak 2023 ile 31 Aralık 2023 dönemi kira gelirlerinin beyanı bugün itibarıyla başladı. Kira geliri ile ilgili detaylar, milyonlarca ev sahibi tarafından merakla araştırılıyor. Ev sahipleri hangi şartlarda kira geliri vergisi ödeyeceklerini ve istisna gibi durumları araştırıyor.
Avukat Mehmet Göktuğ Kökbulut, Alomaliyecom'da kira geliri beyanı ile ilgili ayrıntıları kaleme aldı. Kökbulut, son günlerde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kira geliri olan kişilere ilişkin olarak gelirlerini beyan etmeleri için yoğun bir şekilde yazılar yollandığına dikkat çekti.
Kira geliri olanların Mart'ta bir önceki yılın kira gelirlerini beyan etmeleri gerekiyor. Beyan edilmeyen kira gelirlerinin olması durumunda, ödenmesi gereken gelir vergisinin yanında gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası ile karşılaşılıyor.
Avukat Mehmet Göktuğ Kökbulut, "Mükellefler kira gelirlerini beyan ederken, brüt olarak elde ettikleri ve istisnanın ardından kalan tutarlardan kendi seçimleri doğrultusunda gerçek giderlerini ya da kira gelirlerinin yüzde 15’i oranında hesaplanacak olan tutarı gider olarak indirim konusu yapabiliyorlar. Fkat götürü gider usulünü tercih edenler iki sene geçmedikçe bu usulden dönemiyorlar. Gerçek gider usulünü tercih edenler ise takip eden senelerde dilediği zaman götürü gider usulüne geçebilirler" ifadelerini kullandı.
Gerçek usulde indirilebilecek olan giderler şu şekilde:
1– Konut şeklinde kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren beş sene süre ile iktisap bedelinin yüzde 5’i ile
2– Kiraya verilen mülk ve haklar için ayrılan amortismanlar.
Avukat Mehmet Göktuğ Kökbulut, kira gelirini bir örnek ile açıkladı.
Örneğin, Mehmet Bey Ocak 2023'te 8 milyon TL’ye satın almış olduğu evi, 50 bin TL'ye kiraya vererek geçen sene toplam senelik 600 bin TL kira geliri elde etmiş olsun.
Mehmet Bey kira gelirini beyan ederken gerçek gider yöntemini tercih ederse, iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin yüzde 5‘i olan (8 milyon TL x %5=) 400 bin TL'yi gider şeklinde indirim konusu yapabiliyor.
Kökbulut, söz konusu yazısında "Amortismana tabi değer, biliniyor ise maliyet bedeli, bilinmiyorsa bina ve arazi için vergi değeri, diğer mallar için VUK 267/3. Maddeye göre belirlenen emsal değeri anlamına gelir" dedi ve iktisap bedeli 8 milyon TL olan gayrimenkul için yıllık amortisman tutarı (8 milyon TL x %2=) 160 bin TL'nin gider şeklinde indirim olabileceğinin altını çizdi.
Avukat Mehmet Göktuğ Kökbulut, 2023 yılı için uygulanacak istisna tutarının 21 bin TL olduğunu, bu istisnadan sadece mesken kira geliri elde edenlerin yararlanabileceğini, gerçek usulde gelir vergisine tabi ticari ve zirai kazanç sahipleri ile serbest meslek erbabı kişilerin konut kira geliri istisnasından faydalanamayacağını söyledi.
2023'te 21 bin TL'den fazla konut kira gelirinin yanında, beyanı gerekip gerekmediğine bakılmaksızın ayrı ayrı ya da beraber elde edilen ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratların gayri safi tutarları toplamı 550 bin TL'yi aşanlar, 21 bin TL'lik mesken istisnasından faydalanamıyor.
Avukat Kökbulut, söz konusu yazısında Mehmet Bey'in Mart 2024 döneminde gerçek gider usulünü tercih etmesi durumunda ise kira geliri beyanının şu şekilde olacağını söyledi:
2023 yılı konut kira geliri: 600.000.- TL
İndirilecek gerçek gider toplamı (-): 560.000.- TL
İktisap bedelinin %5 = 400.000.-
Amortisman tutarı = 160.000.-
Beyanı gereken safi tutar: 40.000.- TL
Ödenecek gelir vergisi: 6.000.- TL
Avukat Mehmet Göktuğ Kökbulut, Mehmet Beyin gerçek gider değil de götürü gider esasını seçmiş olması halinde (600.000 x %15=) 90.000 TL tutarında gideri indirim konusu yapabileceğinin, beyan etmesi gereken safi gelirini de (600 bin – 90 bin =) 510.000 TL olarak beyan edeceğinin ve 134 bin 900 TL gelir vergisi ödeyeceğinin altını çizdi.
Kökbulut, konuya ilişkin yazısını "Ancak burada dikkat çekmek istediğimiz önemli bir husus da konut taşınmaz alımında bedelin düşük gösterilmesi halinde yukarıda açıklamaya çalıştığımız avantajdan yeterince faydalanılamayacak olunması" bilgilerini vererek tamamladı.
1952'de inşaat demir fiyatlarına yüzde 50 zam! 6 milimetrelik demir 75 kuruşa yükselmiş!
Chery'den 2024'ün 2. kampanyası da geldi! Tiggo, Omoda 5 ve Tiggo 7 Pro'nun fiyatları şaşırttı!