28 / 04 / 2024

Kira geliri vergisinden muaf olanlar!

Kira geliri vergisinden muaf olanlar!

Kira gelir vergisini, bir önceki sene içerisinde taşınmazını kiraya veren ve belirlenen istisna bedelinden yüksek oranda gelir elde edenler ödüyor. Peki, kira geliri vergisinden muaf olanlar kimler?



Kira geliri vergisinden muaf olanlar!

Taşınmaz sahiplerinin kirada olan ve gelir sağlayan gayrimenkulleri için ödemekle yükümlü oldukları vergiye kira gelir vergisi deniyor. Kira gelir vergisi muafiyeti, elirlenen istisna bedeline ve yapılacak indirimlere göre tespit ediliyor. 


Kira gelir vergisini, bir önceki sene içerisinde taşınmazını kiraya veren ve belirlenen istisna bedelinden yüksek oranda gelir elde edenler ödüyor.


Vergide istisna bedeli her sene yeniden belirleniyor. 2015 yılında yapılan ödemeler için meskenlerde istisna bedeli, 3 bin 600 TL olarak belirlendi. Buna göre, 2015 yılında elde edilen kira gelirleri için 3 bin 600 TL2y, geçmemesi durumunda vergiden muaf tutuluyor.


Kira gelirlerinden düşülen diğer giderler

İstisna sınırından başka kira gelir vergisi hesaplanmasında rol oynayan etkenler de bulunuyor. Bunlar ise; gerçek gider usulü ve götürü gider usulü. Gerçek gider usulünde; yapılan giderler yıllık kira geliri toplamından düşülüyor. Götürü gider usulünü seçenler ise gerçek giderlere karşılık olmak üzere gelirlerinin yüzde 25'ini götürü olarak düşeceklerini onaylıyor. 


Ödeyeceğiniz gelir vergisini www.gib.gov.tr adresindeki “Hesaplamalar ” bölümünden yararlanarak öğrenebilirsiniz. Hesaplamada kullanılan veriler şu şekilde sıralanıyor:


Beyanname Dönemi  

Gayri Safi İratlar Toplamı


Vergiden İstisna Edilen Tutar

0  - 3600


Kalan


İradın Tesbit Şekli

Gerçek  Götürü

Giderler (İstisnaya 

İsabet Eden Kısım Hariç)


Safi İrat

Vergi Bildirimi

Safi İrat


İndirimler

Vergiye Tabi Gelir(Matrah)

Hesaplanan Gelir Vergisi

Kesinti Yoluyla Ödenen Vergiler

Ödenecek Gelir Vergisi

İade Edilecek Gelir Vergisi

Damga Vergisi


Kira gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir 2015?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön