24 / 11 / 2024

Kira geliri yıllık 3 bin TL'yi aşan herkes vergi verecek!

Kira geliri yıllık 3 bin TL'yi aşan herkes vergi verecek!

Okurlarımızdan aldığımız sorulardan bazıları da; emeklinin kendine ait evi kiraya verip eşine ait evde oturması halinde indirimli Emlak Vergisi oranından yararlanıp yararlanamayacağına ilişkin ve konut kira gelirlerinin gelir vergisine ilişkin sorular...




GELİR VERGİSİ
Emeklinin, 2011 yılında elde ettiği konut kirasının yıllık tutan 2.800 TL'yi, 2012'de 3 bin TL'yi aştığında, tamamını beyan edecek. Kira gelirlerinden de 2.800 TL istisnayı indirecek. Kalan kısımdan ya yüzde 25 götürü gider ya da gerçek giderini düştükten sonra, ortaya çıkan vergi matrahı üzerinden gelir vergisi ödeyecek.

EMLAK VERGİSİ
Emlak Vergisi Kanunu'nun 8. maddesinin ikinci fıkrasında;
"Bakanlar Kurulu, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup on sekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, özürlülerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni" olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır. Muayyen zamanda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz. Geliri olmadığını belgelemenin usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir." hükmü yer almaktadır. Bu hükmün verdiği yetkiye dayanılarak muhtelif tarihlerde çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararları ile gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olmaları halinde (2004 yılından itibaren intifa hakkına sahip olunması hali dahil), bu meskene ait bina vergisi oram sıfıra indirilmiştir.

KONUTUNU KİRAYA VERENLER
38 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği'nin I/3-(a) bölümünde;
"İndirimli vergi oranının uygulanması için meskende bizzat oturma şartı aranmamaktadır. Bu nedenle, sahip olduğu tek meskeni kiraya verip, kirada oturanlar da diğer şartları taşımaları kaydıyla indirimli vergi oranından faydalanabileceklerdir." denilmektedir.

Bu itibarla, sahibi bulunduğu tek meskeni kiraya vererek gayrimenkul sermaye iradı elde eden ve eşine ait evde oturan emeklinin, söz konusu meskeni için indirimi emlak vergisi oranı uygulanması mümkün değil (Maliye Bakanlığı Özelgesi 11.04.2011 Tarih ve 006.01-265 sayılı).

Ancak emeklinin eşinin evinde, eşine kira ödeyerek (örneğin ayda 250 TL ödeyerek) oturması halinde, sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanacağı kuşkusuzdur.
 
ŞükrüKızılot/Hürriyet


Geri Dön