Kira gelirini elden alanların vergisi!
Taşınmaz malların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler kira gelir vergisine tabi tutuluyor. Peki, kira gelirini elden alanların vergisi olur mu? Kira gelirini elden alanların vergisi ne kadar?
Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak gelir vergisine tabi tutuluyor.
Kira gelirleri banka aracılığı ile alınıyor. Elde edilen kazancın 2017'de meskende 3 bin 800 TL'den yüksek olması durumunda vergi ödenmesi gerekiyor.
Peki, kira gelirini elden alanların vergisi olur mu? Kira gelirini elden alanların vergisi ne kadar?
Kira bedelinin elden tahsil edilmesi
Aylık 500 TL'nin altındaki kira gelirlerinin elden tahsil edilmesi kanuni olarak yasak olup, tahsil edilenlerin tespiti durumunda ceza uygulanıyor.
12 ay boyunca 500 TL aylık kira geliri elde edenlerin toplam geliri 3 bin 800 TL'den yüksek olacağı için bu kimselerin beyanname vererek vergilerini ödemeleri gerekiyor.
Kira bedelinin nakden tahsil edilmesi
Kira bedelinin nakden tahsil edilmesi, kiranın Türk parası veya yabancı para ile ödenmesini ifade eder. Alınan çek bedelleri de nakden tahsilat sayılır.
● Mükellefler tarafından o yıla veya geçmiş yıllara ait olarak tahsil edilen kira bedelleri, tahsil edildiği yılın hasılatı sayılır.
Örneğin; 2013, 2014 ve 2015 yılları kira gelirleri topluca 2016 yılında tahsil edilirse, 2016 yılının geliri olarak dikkate alınacaktır.
● Gelecek yıllara ait olup, peşin tahsil edilen kira bedelleri, ödemenin yapıldığı yılın değil, gelirin ilgili olduğu yılın hasılatı olarak kabul edilir.
Örneğin; 2016, 2017 ve 2018 yılları kira gelirleri topluca 2016 yılında tahsil edilirse, her yıla ait kira bedeli ilgili yılda beyan edilecektir.
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com