02 / 05 / 2024

Kira geliriniz 9 bin 500 TL'yi aşıyorsa hemen bakın! Daha az vergi ödemek için bunları yapabilirsiniz! 

Kira geliriniz 9 bin 500 TL'yi aşıyorsa hemen bakın! Daha az vergi ödemek için bunları yapabilirsiniz! 

Kira geliri olan vatandaşların beyanname vermesi gerekiyor. Kira geliri kapsamında, eğitim ve sağlık gideri olan daha az vergi ödeyebiliyor. Gelir beyannamesinde son gün 31 Mart...



Kira gelirinde, götürü gider yönteminin seçilmesi durumunda ise hiçbir masraf yapılmasa bile kira gelirinden istisna tutarı olan 9 bin 500 TL çıkıldıktan sonra, kalan meblağ üzerinden direkt yüzde 15 indirim uygulanarak vergi hesaplanıyor. 

Bilal Emin Turan, konut için değil de kendisi ve ailesi için harcama yapanların vergiyi nasıl düşürebileceğini de açıkladı. 

Kira geliri vergisi kapsamında beyanname verilmesi için ‘hazirbeyan.gib.gov.tr’ internet adresine girildiğinde beyannameler genelde hazır bulunuyor. Ancak, ilk defa beyanname verenlerin her bilgiyi kendisi doldurması gerekiyor. 

Kira geliriniz 9 bin 500 TL yi aşıyorsa hemen bakın! Daha az vergi ödemek için bunları yapabilirsiniz! 

Beyanname ekranında ‘istisna’, ‘gider’ gibi bölümlere yazılan her bir tutar ile kira geliri düşürülebiliyor. Bunlar arasında özellikle eğitim ve sağlık harcaması ön plana çıkıyor. Bu çerçevede, yapılan harcamalar, beyan edilen gelirin yüzde 10’unu geçmemesi koşuluyla, senelik beyanname ile bildirilecek gelirlerden düşülebiliyor. 

Gayrimenkul sahibinin kendisi, eşi ve çocuklarının eğitim, sağlık harcamaları indirim konusu olabiliyor. Bu çerçevede, çocukların 18 yaşını geçmemesi ya da okuması halinde de 25 yaşını tamamlamaması koşulu aranıyor. 

Söz konusu sağlık ve eğitim harcamalarının Türkiye’de gerçekleştirilmesi ve belgelendirilmiş olması da gerekiyor. 

Kira geliriniz 9 bin 500 TL yi aşıyorsa hemen bakın! Daha az vergi ödemek için bunları yapabilirsiniz! 

Kira geliri vergisinde, kitap ve kırtasiye masrafları, servis (ulaşım) ücretleri, okul kıyafeti ve ayakkabı masrafları, özel yurt masraflarının indirim konusu yapılabildiğine dikkat çeken Bilal Emin Turan, yazısında "Okul yemek parası ve vakıf üniversitelerine ödenen eğitim harcamaları ise indirim olarak dikkate alınamıyor. Harcama belgeleri beyanname verirken eklenmiyor fakat faturanın alındığı işletme unvanı, vergi ve fatura numarası ilgili satırlara kaydediliyor" açıklamasında bulunarak, bu harcamalarla ilgili belgelerin 5 sene saklanması gerektiğini de belirtti. 

Kira vergisi mükellefinin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat sigortalarına ödenen primlerin yüzde 50’si ile ölüm, kaza, hastalık, sağlık, engellilik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primlerinin yüzde 100’ü matrah tespiti kapsamında yani indirimde göz önüne alınıyor. 

Bu kapsamda, indirim konusu yapılacak primlerin toplamı, beyan edilen gelirin yüzde 15’ini ve asgari ücretin yıllık tutarını (2022 yılı için 68 bin 850 TL) geçemiyor. Diğer taraftan Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) ödenen katkı paylarının indirim konusu olamıyor. 

Kira geliriniz 9 bin 500 TL'yi aşıyorsa hemen bakın! Daha az vergi ödemek için bunları yapabilirsiniz! 


Geri Dön