Kira istisnası 2023! Ev sahipleri bunları yaparak verginizi azaltabilirsiniz!
Ev sahipleri kira istisnası 2023 ile ilgili detayları merak ediyor. Hangi giderler kira geliri vergisinden düşürülebiliyor? İşte ayrıntılar...
Kira geliri olanlar için beyanname vermesi süresi başladı. Kira geliri beyannamesi verilirken bazı detaylar gözden kaçırılmadığında, ödenecek vergi azaltılabiliyor. Kira gelirinde götürü gider yöntemi tercih edildiğinde istisna tutarı çıkarıldıktan sonra kalan tutardan yüzde 15 daha indirim imkanı yakalanıyor.
Gerçek gider yöntemiyle ise konuta ilişkin yapılan asansör, yalıtım, kombi, ankastre masrafları kira gelirinden düşürülebiliyor. Aynı zamanda konut kredisiyle alınmışla faizler de gider şeklinde belirtiliyor. ve 2019 yılından sonra alındıysa konutun alma bedelinin yüzde 5’i gider olarak hesaba dahil edilebiliyor.
Hamle Gazetesi'nde yer alan habere göre; eve yapılan harcamaların dışında mülk sahibinin kendisi, eşi ve çocukları için yaptığı bazı harcamalar da gider şeklinde belirtilebiliyor.
‘Hazirbeyan.gib.gov.tr’ internet adresinde yer alan beyanname ekranında ‘istisna’, ‘gider’ gibi bölümlere yazılan her bir tutar kira gelirinin düşmesine imkan sunuyor. Bunlar arasında özellikle eğitim, sağlık ve hayat sigortası gibi harcamalar ön plana çıkıyor.
Sağlık, eğitim, sigorta gibi masraflar varsa, ‘getiri’ veya ‘götürü’ gider yönteminden birini seçip hazır beyan doldurulduysa, sayfayı aşağıya doğru kaydırdığınızda 5’inci maddede yazan ‘Gelirden yapılacak indirimler’ kısmındaki ‘şahıs sigorta primleri’, ‘eğitim ve sağlık harcamaları’, ‘bağış yardımları’, ‘sponsorluk harcamaları’ gibi maddelerin karşısında ne kadar indirim yapılacağı yer alıyor.
Eğitim harcaması indirimi için 18 yaş sınırı bulunuyor. Eğer üniversite eğitimi sürüyorsa, 25 yaşın tamamlanması gerekli. Kira geliri kapsamında, Kitap ve kırtasiye masrafları, servis ( ulaşım) ücretleri, kurs ücretleri, kreş ve özel yurt masrafları indirim konusu olabiliyor.
Okul yemek parası ve vakıf üniversitelerine ödenen eğitim harcamaları indirim şeklinde olmuyor. Harcama belgeleri beyanname verirken ilave edilmiyor ancak faturanın alındığı işletme unvanı, vergi ve fatura numarası ilgili satırlara kayıt ediliyor. Ayrıca bu harcamalar ile ilgili belgelerin mülk sahipleri tarafından beyannameye yazıldıktan sonra 5 sene saklanması gerekiyor.
KİRA GELİRİNDE ÖRNEK İNDİRİM HESAPLAMASI
Senelik 220 bin lira kira geliri elde eden ve götürü gider yöntemini seçen bir mülk sahibinden, bu durumda önce 21 bin TL'lik istisna tutarı indirilecek.
Kalan 179 bin TL'nin yüzde 15’i (26 bin 850 lira) götürü gider kuralı kapsamında düşürülecek. Bu şekilde Böylece istisna ve gider düşülmüş kira geliri 152 bin 150 TL olacak. Bu kişinin eğitim, sağlık masrafları varsa 152 bin 150 TL'nin yüzde 10'unu yani 15 bin 215 TL'yi geçmeyecek şekilde indirim yapma hakkına sahip.
Buna ek olarak sağlık sigortası da yapılmışsa bu da en fazla 22 bin 822 TL yani 152 bin 150 TL'nin yüzde 15'iyle sınırlı olabiliyor. Sonuç itibarıyla bu indirimleri düşen mülk sahibine çıkan vergi 19 bin 789 Türk Lirası tutarında oluyor.
Ancak bu harcamaların hiçbiri düşülmeseydi konut sahibinin ödemesi gereken vergi 27 bin 547 TL olacaktı.
TOKİ'den Ankara'ya 994 konutluk yeni proje müjdesi!