22 / 11 / 2024
fuzul

Kira kontratı damga vergisi hesaplama!

Kira kontratı damga vergisi hesaplama!

Taşınmaz mal kiralamaları için taraflar arasında kira kontratı imzalanıyor. Bazı durumlarda kira kontratı için damga vergisi de ödenmesi gerekiyor. Peki, kira kontratı damga vergisi hesaplaması nasıl yapılır?




Kira kontratı damga vergisi hesaplama!

Taşınmaz mal kiralamaları için taraflar arasında kira kontratı imzalanıyor. Bazı durumlarda kira kontratı için damga vergisi de ödenmesi gerekiyor.


Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi olarak ifade ediliyor.


Damga vergisine tabi kağıtları imzalayanların damga vergisi açısından müteselsil sorumluluğu bulunuyor. Bu nedenle damga vergisini sözleşmeye taraf olan kişilerden, herhangi birisinin ödemesi yeterli oluyor. Kira sözleşmesinde ki her nüsha için ayrı ayrı aynı oranda damga vergisi talep ediliyor.


Damga vergisinin kanuna ekli (1) sayılı tabloda yer alan kağıtlar damga vergisine olup; bu tabloda yer almayan kağıtlar damga vergisine tabi olmuyor. Peki kira kontratı için ne zaman damga vergisi ödenir? Kira kontratı damga vergisi nasıl hesaplanır?


Kira sözleşmeleri sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden nispi (58 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği uyarınca 2015 yılı için binde 1,89) damga vergisine tabi tutuluyor. 


Bu kağıtlara ilişkin damga vergisi kağıdı imzalayanların sürekli damga vergisi mükellefi olması halinde Damga Vergisi Kanununun 22/a maddesi uyarınca ertesi ayın yirmi üçüncü günü akşamına kadar vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve yirmialtıncı günü akşamına kadar ödeniyor. 


Sözleşmeyi düzenleyenlerin sürekli mükellefiyeti olmaması halinde ise sözleşmenin düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve aynı süre içinde ödeniyor. 



Kira kontratı ne zaman geçerli olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön