Kira

Kira kontratları e-Devlete geçti: Peki nelere dikkat edilmeli? 

Kira sözleşmeleri artık e-Devlet kapısı üzerinden yapılabilecek. Peki ev sahipleri ile kiracılar nelere dikkat etmeli? İşte ayrıntılar...

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın aylarca devam eden çalışmaları neticesinde, 2024 yılı bitmeden devreye alınacak yeni düzenlemelerle birlikte, kira sözleşmeleri artık e-Devlet kapısı üzerinden yönetilecek. Bu yeni düzenleme ile kiracılık ilişkileri kökten değişecek ve tüm kira sözleşmeleri dijital ortama taşınmış olacak. 

Alanya Postası Gazetesi Köşe Yazarı ve gayrimenkul danışmanı Ali Özsoy, yeni sistem ile ilgili açıklamalarda bulundu. Özsoy, bu sistemin pek çok teferruatı ortadan kaldıracağını, dolandırıcılıkların önüne geçileceğini belirtti. 

Ali Özsoy, kira kontratlarının e-Devlet üzerinden yapılmasının ev sahibi ve kiracı arasındaki sorunları çözeceğine dikkat çekti. 2025 senesine kadar e-Devlet üzerinden yapılması planlanan kira kontratı uygulamasının tam anlamıyla faaliyete geçmesi halinde hem kiraya veren hem de kiralayan ve aracı olarak da emlakçılar açısından gereksiz teferruatların ortadan kalkacağını söyleyen Özsoy, şu ifadeleri kullandı: 

"Bu uygulama ile aşta dolandırıcılık, kiracı ve ev sahibi arasında ihtilaflar ile beraber kayıtsız ve evraksız çalışan korsan emlakçıların da kiralama yapmasının önüne geçilecektir." 

Özsoy, bu uygulamanın yani dijital ortamda kira kontratı düzenlenmeye başlanmasıyla beraber vergi kaybının da önüne geçileceğine, aranan, suçlu kaçak veya kimlik bildirimi yapmayanların bulunması açısından da faydalı olacağına dikkat çekti. 

Alanya Postası Gazetesi Köşe Yazarı ve gayrimenkul danışmanı Ali Özsoy, evini kiraya vereceklerin ve mülk kiralayacakların bu hizmetten faydalanmaları için, e-Devlet şifresine sahip olmaları gerektiğine ve e-Devlet sistemine girebiliyor olmaları gerektiğine vurgu yaptı. 

Ali Özsoy, "Ayrıca hem kiracı hem de ev sahibi olarak Yabancı ülkede yaşayan veya yabancı ülke vatandaşları bu süreçte nasıl yer alacak tam olarak belirlenmelidir" açıklamasında bulundu. Özsoy, bir diğer unsurun da işlemler konusunda destek alınması olduğunu aktardı 

Özsoy, dijital teknoloji konusunda yetersiz olan ev sahiplerinin ya da kiracıların, mutlaka yetkili emlakçılardan destek almalarını tavsiye ettiklerini dile getirdi. 

Milli Emlak, iki şehirde 25 bin TL'den başlayan fiyatlarla arsa ve arazi satıyor! 

İstanbul ve Marmara'da depremle sınavı olan şehirlerin acilen yenilenmesi gerekiyor!

KİPTAŞ'ın yeni dönüşüm projesi tam gaz: Kartal Metem Birlik Sitesi'nin temeli atıldı!