27 / 04 / 2024

Kira sertifikasından Türkiye’ye servet yağdı!

Kira sertifikasından Türkiye’ye servet yağdı!

Katılım bankaları tarafından son 10 yılda kira ihracı ile Türkiye ekonomisine önemli bir katkı sundu. Bu dönemde 85 milyar lira, 2 milyar Euro, 36 bin ton altın ve 12 milyar dolarlık ihraç yapıldı.



Hazine ve Türkiye’de faaliyette bulunan katılım bankaları, 10 yıl içinde yurt içi yerleşiklerden çıkarttıkları kira sertifikalarıyla toplam 85 milyar lira, 2 milyar Euro, 36 bin ton altın ve 12 milyar dolarlık ihraç yapıldı. Gerçek bir varlık üzerindeki mülkiyet hakkını belirten ve hakkın sahibinin ilgili varlıktan gelir elde etmesini sağlayan sukuk, faizsiz bankacılık prensiplerine göre hareket eden yatırımcı grup için önemli bir fırsat sunuyor.

KUVEYT TÜRK LİDER

Star Gazetesi'nde yer alan habere göre; faizsiz finans sektörüne talebin artması, sektörde kullanılan “İslami tahvil” olarak da adlandırılan sukukun (kira sertifikaları) gelişimine ciddi ivmeye sahip oldu. Katılım Bankaları Birliği’nin sukuk ihraç verileri değerlendirildi, katılım bankalarının 1 Ocak 2010-31 Temmuz 2019 döneminde hayata geçirdiği  65 milyar 106 milyon liralık kira sertifikası ihracında en  büyük pay 21 milyar 68 milyon lirayla Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın oldu. Albaraka Türk Katılım Bankası 12 milyar 367 milyonluk sukuk ihracı yapılırken, Vakıf Katılım Bankası’nın ihracı 11 milyar 145 milyon lira oldu. Vakıf Katılım Bankası’nı, 10 milyar 967 milyon lirayla Türkiye Finans  Katılım Bankası, 8 milyar 904 milyon lirayla da Ziraat Katılım Bankası iizledi. Diğer yandan, FETÖ’ye müzahir olan ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredildikten sonra iflasına karar verilen Asya Katılım Bankası, faaliyet gösterdiği dönemde 654 milyon 230 bin lirayla katılım bankalarının sukuk ihracında yüzde 1’lik dilime yerleşti. Hazine de kira sertifikalarını altın, Euro, dolar ve lira cinsinden ihraç etti. Hazine, 1 Ocak 2012-31 Temmuz 2019 döneminde toplamda, 32 milyar 381 milyon lira, 2 milyar 403 milyon Euro, 36 bin 456 ton altın ve 8 milyar dolar değerinde kira sertifikası ihracı hayata geçirildi.

KÖRFEZ DE GELİYOR

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz, son yıllarda kamunun sağladığı vergi teşvikleri ile birlikte özel şirketlerin de sukuk ihraçlarını büyük oranda artış gösterdiğini söyleyen Özel şirketlerin, katılım bankalarının varlık kiralama şirketleri üzerinden sukuk ihraçlarını gerçekleştirdiğini belirten Akyüz, “Yurt içi ve dışı sukuklarda yatırımcı profilinde farklılıklar bulunmaktadır. Yurt içi sukuklarda yatırımcı profilinin büyük çoğunluğunu Türk yatırımcılar, portföy yönetim şirketleri, emeklilik fonları oluştururken, yurt dışı ihraçlarda yatırımcıların büyük çoğunluğu Körfez bölgesi ülkelerinden” diye konuştu.

MALEZYA İLGİSİ YOĞUN

2017'de 19 ülkenin toplam 85 milyar doları sukuk ihracı yapıldığını söyleyen Akyüz, bu ihracın yüzde 63’ünün özel sektörle, yüzde 31’inin kamu tarafından yapıldığını kaydetti. Küresel sukuk piyasasının, genel olarak Müslüman ülkelerde, özellikle Malezya, Endonezya ve Körfez ülkelerinde geliştiğini ifade eden Akyüz, devlet politikası olarak büyük ölçüde desteklenen Malezya ekonomisinde sukukun çok yaygın bir finansal enstrüman olarak kullanıldığını söyledi. Akyüz, Malezya’nın 2017 yılında küresel sukuk pazarında 35 milyar dolarlık ihraç büyüklüğüyle lider olduğunu kaydetti.


Geri Dön