25 / 11 / 2024

Kira sözleşmelerinde damga vergisini kim öder?

Kira sözleşmelerinde damga vergisini kim öder?

Kira sözleşmeleri noterde yapılıyorsa damga vergisi ödeme zorunluluğu bulunuyor.Peki,kira sözleşmelerinde damga vergisini kim öder?Kira sözleşmesi damga vergisi nasıl ödenir?Kira sözleşmelerinde damga vergisi oranları nedir?




Kira sözleşmelerinde damga vergisini kim öder?

Damga vergisi, bir kağıdın yazılıp imzalanarak veya imza yerine geçen işaret konularak düzenlenmiş olması ve düzenlenen kağıdın hukuki sonuç doğuracak şekilde ilgili yerlere verilmesi ve koşullarının birlikte gerçekleşmesi halinde ödeniyor.


Damga vergisi kanunu gereğince; mesken kira sözleşmelerinde damga vergisi oranı, gerçek kişilerin konutlarının mesken olarak kiraya verilmesi halinde kira sözleşmeleri damga vergisinden muaf tutuluyor. Ancak noter onayı ile yapılan bir sözleşme varsa damga vergisi ödeme zorunluluğu bulunuyor. 


488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’na göre; Söz konusu kâğıtlar vergiden istisna edilmiş, resmi dairelere veya noterlere ibraz edildikleri takdirde bu tarih itibarıyla vergiye tâbi tutuluyor ve ibraz edenlerce ödeniyor.


Vergi her bir nüsha için ödeniyor ve sözleşmede kaç nüsha olduğu belirtilmemesi halinde 2 nüsha olduğu kabul ediliyor.


Damga vergisini, sözleşmeye taraf olan kişilerden, herhangi birisinin ödemesi yeterli oluyor. Damga vergisi ve cezasında, imza verenler sorumlu oluyor.


Kira mukavelenameleri,Mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden Binde 1,89,Kefalet, teminat ve rehin senetleri Binde 9,48 olarak hesaplanıyor.


Yukarıda yer alan vergi oranlarına göre, kefilli kira sözleşmeleri için 1.89+9,48=11.37 oranında damga vergisi ödenmesi gerekiyor.


Kiraya verilen evin vergisi nasıl hesaplanır?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön