Kira

Kira sözleşmelerinde nelere dikkat edilmeli? İmzanızı atmadan önce bir kez daha düşünün!

Avukat Zafer İşeri, kira sözleşmesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Peki kira sözleşmelerinde nelere dikkat edilmeli? İşte ayrıntılar...

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren yüzde 25 zam oranı uygulaması 1 Temmuz 2024 itibarıyla sona erdi. Uzmanlar kira sözleşmesi yaparken dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili sık sık uyarılarda bulunuyor. 

Kiralarda uygulanan yüzde 25 zam sınırının kalkmasıyla birlikte gözler yeniden konut sahipleri ile kiracılara çevrilmiş durumda. Son iki senedir taraflar arasında artan anlaşmazlıklar ve dava süreçleri sebebiyle pek çok olumsuz durum yaşanırken, iki taraf arasında hazırlanan kira sözleşmeleri de bu tip durumlar için  oldukça büyük bir öneme sahip. 

A Haber'de yer alan habere göre; Avukat Zafer İşeri, kira sözleşmesi ile ilgili önemli bilgileri ve "Kira sözleşmelerinde nelere dikkat etmek gerekir? Hem kiracı hem de ev sahibi açısından kira sözleşmeleri nasıl hazırlanmalı?" sorularının yanıtlarını verdi. 

Kira sözleşmeleri sözlü olarak da yapılabilir, fakat hukuki anlaşmazlıklarda ispat güçlüğü çekilmemesi için yazılı yapılması öneriliyor. 

Yazılı sözleşme olmadan bazı temel hizmetlerin sağlanmasının güçleşebileceği, sözleşmede kira dönemi, ödeme başlangıç tarihi ve kira bedelinin açıkça belirtilmesinin gerektiği ifade ediliyor. 

Ödeme detayları, sözleşme tarafları arasında herhangi bir anlaşmazlık çıktığında önemli bir referans durumunda oluyor. Kiralanacak ev eğer aile konutu ise eşlerden birinin imzasının yeterli olduğuna, fakat öğrenci evleri gibi paylaşımlı konutlarda, tüm kiracıların imzasının, sözleşmenin tüm bireyler için bağlayıcılığını sağlayağacağına dikkat çekiliyor.

Kira sözleşmesinde taşınmazın ve demirbaşların mevcut durumunun açıkça belirtilmesi gerekiyor. Bu durum ileride çıkabilecek ihtilafların engellenmesi için kritik bir role sahip oluyor.

Zam oranı, TÜFE'nin 12 aylık ortalamasını aşmayacak şekilde belirlenmeli. Bu oranın, kira sözleşmesinin yenileme dönemlerinde de dikkate alınması gerekiyor. Kira sözleşmelerinde ödenen depozito ücretlerinin de yer alması gerekiyor.

Depozito bedeli kira sözleşmesi sona erdiğinde, taraflar eğer tahliye konusunda anlaşmışsa tahliye tarihindeki güncel kira bedeline oranlanması gerekli oluyor. Fakat kira sözleşmesinde 'depozito bedeli güncel değere göre ödenmeyecek ve aynen ödenecektir' gibi bir madde bulunuyorsa güncel bedel ödenmiyor. 

Avukat Zafer İşeri de konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: 

EV SAHİBİ YOKLUĞU VE İMZA ATMA KONUSU

İl dışında bulunma ya da emlak danışmanı gibi aracıların olması sebebiyle doğrudan ev sahibinin imzasını almak söz konusu olmayabiliyor. Böyle durumda imza atacak kişiler kiraya verecek kimsenin yetkisi olup olmadığını denetlemeli. Yani mutlaka yetkili kişilerle imza süreci yürütülmeli.

ZAM ORANLARI NASIL OLMALI VE HESAPLANMALI?

Kira sözleşmesi hazırlanırken kira artış oranı kira artış oranı belirtilmişse bu her evrede geçerlidir. Sadece yüzde 25 sınırını uyguladığımız son 2 yılda bir istisna söz konusu oldu. Kira sözleşmesinde tarafların kararlaştırdığı zam oranına göre periyodik artışlar yapılacak. Mevzuat bunun TÜFE'yi geçemeyeceğini söylüyor. 12 aylık ortalamaya bakılıyor. Bu yolda izlenirse uzun yıllar problemsiz şekilde ilerlenebilir. TÜFE'yi aşmayacak şekilde zamlar yapılabilir.

Gayrimenkul sektöründe köpük balonu patladı! Nakdi olanlar için konut almanın tam zamanı!

Adıyaman ve Hatay'daki deprem konutları için teslim müjdesi!

Evde bakım maaşı yatan iller listesi açıklandı mı? Temmuz zammıyla 9.077 TL olan evde bakım maaşı ne zaman yatacak?