03 / 10 / 2024

Kira sözleşmesi bitenler dikkat! Ekim yenileme dönemi kira sözleşmesinde bu oran geçerli!

Kira sözleşmesi bitenler dikkat! Ekim yenileme dönemi kira sözleşmesinde bu oran geçerli!

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç, ekim  ayı içerisinde yenileme dönemi gelen tüm kiracılar açısından uygulanacak olan artış oranının yüzde 63,47 olduğunu söyleyerek kiracı ve ev sahiplerini uyardı.




TÜİK enflasyon rakamlarının açıklanması ile Ekim kira artış oranı da belli oldu. Milyonlarca kiracı ekimde kiraların ne kadar olacağını merak ederken, Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç'ten kira sözleşmesi ve ekim kira ödemeleriyle ilgili kritik açıklamm geldi.

 Ali Güvenç, Ekim  ayı içerisinde yenileme dönemi gelen tüm kiracılar açısından uygulanacak olan artış oranının TÜFE 12 aylık ortalaması yüzde 63,47 oluğuunu belirtti.

Güvenç, yüzde 25 artış üst sınır kuralı kalktığı günden bugüne enflasyon ile TÜFE 12 aylık ortalama arasındaki farkın devam ettiğini söyledi.

Güvenç sosyal medya hesabından, ev sahipleri açısından 2 yıl süresince yaşadıkları kaybın bir miktar telafisinin sağlanması noktasında bu farkın bir süre daha devam edeceği ve piyasa rakamlarına yavaş yavaş ulaşılabileceğini kaydetti. 

İşte Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç'in sosyal medya hesabı X'ten yaptığı o paylaşım...

Av.Ali Güvenç Kiraz @agkiraz

Konut ve çatılı iş yeri kira sözleşmelerinde Ekim  ayı içerisinde yenileme dönemi gelen tüm kiracılar açısından uygulanacak olan artış oranı TÜFE 12 aylık ortalaması %63,47 olmuştur. (Eylül ayı yenileme dönemi kira sözleşmelerinde %64,91’di)

Bazı platformlarda açıklanan %49,38 aylık bazda açıklanan enflasyon oranıdır. 

Kira artışlarında TÜFE 12 aylık ortalama dikkate alınır ve bu uygulanır (%63,47)

%25 artış üst sınır kuralı kalktığı günden bugüne enflasyon ile TÜFE 12 aylık ortalama arasında önemli fark devam ediyor. Ev sahipleri açısından 2 yıl süresince yaşadıkları kaybın bir miktar telafisinin sağlanması noktasında bu farkın bir süre daha devam edeceği ve piyasa rakamlarına yavaş yavaş ulaşılabileceği görülüyor. 2022’de yapılan düzenleme kapsamında 2020-2021 sözleşmeleri için de 4 ve 5.yıllar da dolmak üzere olduğu için kira tespit davası açma hakları da mal sahipleri açısından ulaşmak istedikleri kira bedelleri açısından yine önemli bir nokta oluşturuyor. 

Saygılarımla 
Av.Ali Güvenç Kiraz
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı

 

Kira ve konut fiyatları artarken enflasyon nasıl düşecek?

'Kira enflasyonu düşmedi, düşmeyeceği de belliydi...' diyen ekonomistten sert tepki! Kafalarını kuma soktular!

 


Geri Dön